Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

«Ιεροψάλτης και Αναλόγιο»



Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Νομού Αιτωλοακαρνανίας «ΑΝΘΙΜΟΣ Ο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ» διοργανώνει το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009, την Α' Επιμορφωτική Ημερίδα Ιεροψαλτών με θέμα: «Ιεροψάλτης και Αναλόγιο».

Η Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο (Παπαστράτου 53 και Σμύρνης, 1ος όροφος), τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και πραγματοποιείται εις μνήμην του μακαριστού Διδασκάλου της Ψαλτικής Τέχνης, Πρωτοψάλτου και Προέδρου του Συλλόγου Γερασίμου Πρεβεζιάνου (1954 – 1994), με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 15 ετών από την εις Κύριον εκδημία του.

Θα προηγηθεί θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων μελών του Συλλόγου Ιεροψαλτών στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.

Οι εισηγητές και τα θέματα που θα αναπτύξουν είναι τα ακόλουθα:

Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

- Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δημήτριος Αργυρός, Διδάκτωρ Θεολογίας – Διευθυντής Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, με θέμα: «Ο Ιεροψάλτης ως κατώτερος κληρικός».

- Ο κ. Αλέξανδρος Καρυώτογλου, Διδάκτωρ Θεολογίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Συγγραφέας, με θέμα: «Η Ψαλμωδία ως γνώρισμα μετανοίας».

- Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Καννέλος, Καθηγούμενος της Ιεράς και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας, με θέμα: «Ιεροψαλτικόν Πατριαρχικόν Ύφος και Τάξις».

Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

- Ο κ. Απόστολος Παπαχρήστος, Θεολόγος – Μουσικοδιδάσκαλος – Πρωτοψάλτης Ιερού Ναού Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου Αγρινίου, με θέμα: «Η χρήση της χρονικής αγωγής στην Βυζαντινή Μουσική».

- Ο κ. Γεώργιος Κωνσταντίνου, διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Περί ήχων τρίτου και βαρέως της Εκκλησιαστικής μας Μουσικής».

- Ο κ. Γεώργιος Χατζηχρόνογλου, Άρχων Υμνωδός της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Διδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής & Πρωτοψάλτης Ι. Ναού Φανερωμένης Χολαργού, με θέμα: «Η εμμελής απαγγελία».

Στο τέλος κάθε Συνεδρίας θα γίνεται συζήτηση, ενώ την ημερίδα θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ.

ΠΗΓΗ: http://psaltodia.blogspot.com/2009/09/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου