Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Συνέρχεται από 12-16 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος


Συνέρχεται από την Δευτέρα 12 ως και την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009 στην τακτική της Συνέλευση η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1).

Το πρωί της Δευτέρας, 12 Οκτωβρίου, (6:30-8:30) θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου. Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες των Συνεδριάσεων με Εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο.

Κατόπιν θα παρουσιασθούν οι Εισηγήσεις: του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκοπίου με θέμα: α) «Ο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων Νόμος. Πρότασις., β) Η διάταξις της παραγράφου 8 (περί διαθεσιμότητος Μητροπολιτών) του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Η λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Μετά το τέλος των Εισηγήσεων θα γίνει η συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων Κληρικών.Την επομένη, Τρίτη 13 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις: α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου με θέμα: «Αποτέφρωση νεκρών. Πρόκληση Ποιμαντικής ευθύνης και μαρτυρίας». β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλο-πόλεως κ. Ιερεμίου με θέμα: «Τρόποι κατηχήσεως του πληρώματος της Εκκλησίας στο σύγχρονο γίγνεσθαι». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις: α) του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με θέμα: «Εκκλησιαστική Περιουσία. Ιστορική Αναδρομή. Νέα πρόταση», β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου με θέμα: «Η σημερινή κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, ώρα 9:00 θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις: α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου με θέμα: «Ενδογενή και Εξωγενή Προβλήματα της Ιερατικής διακονίας στην σημερινή Κοινωνία ».β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου με θέμα: «Εικόνα του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας σήμερα». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις: α) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού με θέμα: «Περί των εξ (6) θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Ν. 1951/ 1991», β) του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου με θέμα: «Περί της άρσεως του επιτιμίου ακοινωνησίας εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Νικόδημον Γκατζιρούλην». Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ασχοληθεί με τρέχοντα Υπηρεσιακά θέματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου