Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Δεύτερη Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009, σε δεύτερη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνος και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός εισηγήθηκε το θέμα «Περί των εξ (6) θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Νόμου 1951/1991». Ανέλυσε τα σχετικά με τον κανονικό θεσμό των Βοηθών Επισκόπων και τον τρόπο αναδείξεώς τους σύμφωνα με την ισχύουσα πραγματικότητα και πρότεινε να προχωρήσει η Ιεραρχία στην πλήρωση των έξι κενών θέσεων Βοηθών Επισκόπων για τις Ιερές Μητροπόλεις.

Επί της εισηγήσεως ακολούθησε ευρεία συζήτηση, στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβόσιος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Νικαίας κ. Αλέξιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος. Οι Ιεράρχες διετύπωσαν διάφορες απόψεις για τον θεσμό του Βοηθού Επισκόπου εν αναφορά προς τους Ιερούς Κανόνες και τους Εκκλησιαστικούς Νόμους.

Στη συνέχεια απεφασίσθη το Σώμα να προβεί σε ψηφοφορία για την εκλογή ή μη δύο Βοηθών Επισκόπων για τις Ιερές Μητροπόλεις Ηλείας και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.Η ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρηθούν οι θέσεις των δύο Βοηθών Επισκόπων για τις ανωτέρω δύο Μητροπόλεις.

Κατόπιν ακολούθησε δεύτερη ψηφοφορία για την κατανομή των υπολοίπων τεσσάρων θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Νόμου 1951/1991, στις Ιερές Μητροπόλεις οι οποίες ζήτησαν Βοηθό Επίσκοπο.

Η ψηφοφορία είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρηθούν οι θέσεις των υπολοίπων τεσσάρων Βοηθών Επισκόπων για τις Μητροπόλεις: Αργολίδος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Μεγάρων και Σαλαμίνος και Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των νέων Βοηθών Επισκόπων.

Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης, επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Προκόπιος Πετρίδης ψήφους 56,
2) Αρχιμανδρίτης κ. Συμεών Χατζής ψήφους 3,
3) Αρχιμανδρίτης κ. Γερβάσιος Κούτσουρας ψήφους 0,
Ευρέθησαν και 10 λευκές και 4 άκυρες ψήφοι.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Προκόπιος Πετρίδης.

Για την πλήρωση της θέσεως Βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης, επί συνόλου 73 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Μπαχός ψήφους 61,
2) Αρχιμανδρίτης κ. Δαμασκηνός Πετράκος ψήφους 0,
3) Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκτιστος Κλουκίνας ψήφους 1,
Ευρέθησαν και 10 λευκές και 1 άκυρη ψήφος.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Μπαχός.

Μετά την ολοκλήρωση των δύο ψηφοφοριών, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα των δύο νεοεκλεγέντων Βοηθών Επισκόπων.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο. Κατά την 11η πρωινή, ο Μακαριώτατος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, θα μεταβούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου θα τελεσθεί ο Αγιασμός για την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής.

Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

ΠΗΓΗ: http://www.ecclesia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου