Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Εγκαίνια Ιερών Ναών

Η ακολουθία των εγκαινίων ενός Ιερού Ναού, αποτελεί γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο για κάθε Ναό, με την παρουσία και την προσευχή την ημέρα αυτή, όλων των πιστών της ενορίας και όχι μόνο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ κατά το τελευταίο δίμηνο, τέλεσε τα εγκαίνια τριών Ιερών Ναών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Συγκεκριμένα την Κυριακή 11 Οκτωβρίου εγκαινίασε τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Μύτικα Ξηρομέρου, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου τον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Μενιδίου Βάλτου και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Πλαγιάς Βονίτσης.

Την παραμονή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε με κατάνυξη και ευλάβεια, η υποδοχή και η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων και ακολούθως τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΚΟΣΜΑ.

Τα Ιερά Λείψανα που τοποθετήθηκαν στις Αγίες Τράπεζες των παραπάνω Ιερών Ναών, ήταν μικρά αποτμήματα Λειψάνων: των Αγίων Νεομαρτύρων των εν τη Ι. Μονή Ταώ Παντέλης μαρτυρησάντων, της Οσίας Μεθοδίας της εν Κιμώλω, των Αγίων Νηπίων των υπό του Ηρώδου αναιρεθέντων και του τοπικού μας Αγίου Ιωάννου του εν Αγρινίω μαρτυρήσαντος.

Την ημέρα των εγκαινίων τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η Ακολουθία των Εγκαινίων η οποία αρχίζει με την τριπλή περιφορά των Ιερών Λειψάνων από τον Σεβασμιώτατο πέριξ του Ιερού Ναού. Την λιτανευτική πομπή ακολουθούσαν όλοι οι πιστοί και μετά την ανάγνωση των σχετικών Αποστολικών και Ευαγγελικών περικοπών και των αναλόγων ευχών, εισερχόταν και πάλι στον Ιερό Ναό. Μετά το πέρας της ακολουθίας των Εγκαινίων, τελέσθηκε η πρώτη θεία Λειτουργία στην καθαγιασμένη πλέον Αγία Τράπεζα προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Ο Σεβασμιώτατος σε κάθε λόγο του τόνιζε ότι σκοπός των Εγκαινίων δεν είναι μόνο ο Αγιασμός του Ιερού Ναού και η μεταβολή του από ένα κομμάτι γης σε ένα κομμάτι του ουρανού, αλλά βασικός σκοπός είναι και ο δικός μας αγιασμός με τον πνευματικό μας αγώνα και την αληθινή εν Χριστώ ζωή. «Ούτως εγκαινίζεται ο άνθρωπος, ούτως τιμάται η των Εγκαινίων ημέρα».

(επιμέλεια π. Μακάριος Αντωνόπουλος)


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΥΛΙΚΟ

  • Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Μύτικα











  • Ιερός Ναός Αποστόλου Παύλου Μενιδίου













  • Ιερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου Πλαγίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου