Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Πρόλογος 14ου Τεύχους

«το καλοκαιρινό Πάσχα»




Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου
Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά





Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει πρωτοποριακή θέση στο ορθόδοξο εκκλησιαστικό εορτολόγιό μας. Δεσπόζει των θεομητορικών εορτών και την περίοδο του θέρους παίρνει τη θέσι «του καλοκαιρινού Πάσχα».

Η τιμή και ο σεβασμός στο πάναγνο και πανάγιο πρόσωπο της Παναγίας μας, τώρα στην εορτή της Κοιμήσεώς της κορυφώνεται και αμέτρητα πλήθη λαού ταξιδεύουν, οδοιπορούν, καταφθάνουν σε μεγαλοπρεπείς Ιερούς Ναούς, σε ιστορικά μοναστήρια, σε ταπεινά εξωκκλήσια για να γονατίσουν εμπρός στη θαυματουργή εικόνα της, να την υμνήσουν, να την τιμήσουν, να της μιλήσουν, να καταθέσουν την υιική τους ικεσία, να ζητήσουν τις πρεσβείες της, τη μεσιτεία της.

Το πρόσωπο της Παναγίας μας και η εορτή της Κοιμήσεώς της, συγκινεί, διδάσκει, χαροποιεί όλους μας.

Η μητέρα της Ζωής αφήνει τον επίγειο κόσμο, τον φθαρτό και πρόσκαιρο, για να ταφή και να αναστηθή, να μεταστή και να καθίση εκ δεξιών του Τριαδικού Θεού μας «εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη πεποικιλμένη».

Εκεί στην νεκρική κλίνη της, εκ περάτων συναθροίσθηκαν οι άγιοι Απόστολοι και τιμητικά και ένδοξα την εκήδευσαν.

Αυτή η τιμή, το μεγαλείο, η αρχή της εν ουρανώ δόξης της πως να μη μας διδάξη και χαροποιήση;

Το μικρό αυτό αφιέρωμα του Περιοδικού μας είναι μία μικρή προσπάθεια. Με οδηγό τον πατερικό και θεόπνευστο λόγο, ευχόμαστε να βοηθήση, ώστε περισσότερο να πλησιάσουμε, να αγαπήσουμε, να τιμήσουμε, αυτές τις ημέρες την Παναγία μας, αλλά και να διδαχθούμε από τις θείες αρετές της, τη δόξα της και την αγάπη της προς όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου