Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική θεία Λειτουργία και στη συνέχεια η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά. Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον θεολόγο κ. Αθανάσιο Τσαπόκο.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους πιστούς μεταξύ άλλων ανέφερε: «Να ευχηθούμε ο Τριαδικός Θεός να φωτίζει στις σημερινές κρίσιμες ημέρες τις ζωές όλων μας, να φωτίζει τους ηγέτες να πορεύονται κατά Θεόν και να κηρύττουν Χριστό και Ελλάδα, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να διδάσκουν την αλήθεια στα παιδιά». Σε άλλο σημείο της ομιλία του είπε: «Σήμερα ημέρα των Θεοφανείων εμείς οι σύγχρονοι Χριστιανοί να πιστέψουμε δυνατότερα στην Αγία Τριάδα. Να φέρουμε την Αγία Τριάδα στη ζωή μας, να φέρουμε το Άγιο Πνεύμα και να μας φωτίζει η Χάρις Του και τότε όλα θα έρθουν ευλογημένα».

Στη συνέχεια με λιτανευτική πομπή ο ιερός κλήρος, οι άρχοντες και ο ευσεβής λαός κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της πόλεως όπου ο Σεβασμιώτατος, από ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα έριξε τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα. Αρκετοί νέοι βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό. Στο νέο που ανέσυρε τον σταυρό ο Σεβασμιώτατος προσέφερε ως ευλογία έναν ασημένιο σταυρό και ένα αντίτυπο της Καινής Διαθήκης.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιος Μωραΐτης, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτης Κατσούλης και σύσσωμο το Δημοτικό συμβούλιο, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αιτωλίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής, ο Διοικητής του Λιμενικού και ο Εκπρόσωπος του Πατριάρχου Ιεροσολύμων στην Ελλάδα κ. Γεώργιος Βασιλείου.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου