Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ «Μητρόπολη: Κοντά στους αναξιοπαθούντες»

Με μια εκτενή αναφορά στο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ειδικότερα στο Σελίβειο Γηροκομείο που βρίσκεται στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, κυκλοφόρησε η εβδομαδιαία εφημερίδα «ΑΙΧΜΗ Αιτωλοακαρνανίας», την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011. Το άρθρο που υπογράφει η δημοσιογράφος κα Βάσω Βήττα είναι το ακόλουθο:
 

Το 1964 ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σελίβειο γηροκομείο Μεσολογγίου, με τη δωρεά του αειμνήστου Κων/νου Σελίβου, ο οποίος διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για την περίθαλψη των ηλικιωμένων ανήμπορων ανθρώπων. Σήμερα φιλοξενούνται σε αυτό 45 υπερήλικες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν κανένα συγγενή ή οικονομική δυνατότητα, ενώ άλλοι βρήκαν στέγη στο συγκεκριμένο χώρο, επειδή οι οικείοι τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους.

Οι περισσότεροι είναι ασθενείς, ωστόσο όμως το γηροκομείο παρέχει ιατρική περίθαλψη, τόσο με τους γιατρούς που διαθέτει το ίδιο, όσο και με τα συνεργαζόμενα εξεταστικά εργαστήρια. Παράλληλα διαθέτει νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και φυσικοθεραπευτές. Οι κτιριακές υποδομές είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ σύντομα πρόκειται να εγκαινιαστεί και μια νέα πτέρυγα δυναμικότητας 25 ακόμα ατόμων.

Τα έσοδα του γηροκομείου προέρχονται από το Σελίβειο κληροδότημα, από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αλλά και από τις συντάξεις των τροφίμων. Σύμφωνα με την επιθυμία του ευεργέτη το διοικητικό συμβούλιο του κληροδοτήματος αποτελείται από τον εκάστοτε μητροπολίτη που είναι και πρόεδρος, και από επιφανείς πολίτες του τόπου, όπως ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, του δημοτικού συμβουλίου, του δικηγορικού συλλόγου, ο διευθυντής της ΕΤΕ κ.λπ. Το 2005 που ενθρονίστηκε ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, παρέλαβε το γηροκομείο με 6 τροφίμους, ωστόσο όμως ο ίδιος φρόντισε να εντοπίσει ανήμπορους και απόρους γέροντες που είχαν ανάγκη να βρεθούν κάτω από τη στέγη του Σελίβειου.

Όπως λέει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μιλώντας στην ΑΙΧΜΗ υπάρχει μεγάλη ζήτηση «και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να μπορέσουν να αναπαυτούν στο χώρο όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται. Στόχος μας είναι να αναπαύουμε και να βοηθούμε τον κάθε γέροντα που έχει ανάγκη και είναι εγκαταλελειμμένος». Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις γερόντων που δεν έχουν κανένα οικονομικό πόρο ή περιουσιακό στοιχείο και φτάνουν στη Μητρόπολη όχι μόνο από το Μεσολόγγι, αλλά από όλη την περιοχή ευθύνης της. Σημαντική είναι η προσφορά και ο αγώνας της διευθύντριας Θ. Κουτσαγγέλη (φωτό δεξιά), η οποία συνδράμει τους αβοήθητους αυτούς ανθρώπους.

Δεν μπορεί όμως να μην αναφερθεί και η βοήθεια που προσφέρει το νοσοκομείο Μεσολογγίου και το ιατρικό προσωπικό του, το οποίο ο κ. Κοσμάς ευχαριστεί θερμά για την συμπαράσταση. Εκτός όμως από την υλική προσφορά του, το γηροκομείο έχει και μια πνευματική προσφορά, καθώς, όπως τονίζει ο Μητροπολίτης, οι άνθρωποι αυτοί που φτάνουν στη δύση της ζωής τους πρέπει να προετοιμαστούν για την αιωνιότητα. «Προσπαθούμε με την παρουσία της εκκλησίας μας και των ιερέων να έχουμε και την πνευματική προσφορά», επισημαίνει ο κ. Κοσμάς, χωρίς να ξεχνά ούτε μια στιγμή ότι όλα αυτά έγιναν πάνω στις γερές βάσεις που έβαλε ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεόκλητος.

Το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης

 Η Μητρόπολη εκτός των άλλων έχει να παρουσιάσει ένα τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, παρέχοντας βοήθεια και σε άλλες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη. Ήδη παρέχεται ενίσχυση σε φοιτητές, προκειμένου να προχωρήσουν τις σπουδές τους, με την πληρωμή του ενοικίου τους και γενικότερα των σπουδαστικών τους αναγκών. «Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μας είναι όταν έρχεται εδώ ένας νέος ή μια νέα και μας λέει ότι πήρε το πτυχίο του», λέει συγκινημένος ο Μητροπολίτης. Το 2010 διατέθηκαν από την Μητρόπολη περίπου 300.000 ευρώ σε φτωχούς ανθρώπους. Παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια ομάδα γυναικών που αποτελεί το σύλλογο «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων», που επισκέπτεται νοσοκομεία, φυλακές, ιδρύματα, χωριά και προσφέρει ρουχισμό χρήματα και στήριξη.

Πρόνοια λαμβάνεται επίσης πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο λόγω της κρίσης γι’ αυτό και η Μητρόπολη αυτό τον καιρό βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας συσσιτίων στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, προκειμένου να προσφέρεται καθημερινά φαγητό σε φτωχούς και άπορους ανθρώπους. Στο Μεσολόγγι η νέα προσπάθεια θα στεγαστεί στο κτίριο του γηροκομείου που βρίσκεται κοντά στην αστυνομία ή στον Άγιο Παντελεήμονα, ενώ στο Αγρίνιο προετοιμάζεται με τη συνεργασία της ενορίας του Αγίου Δημητρίου ένα κτίριο στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας. Το φαγητό θα προσφέρεται καθημερινά με διακριτικότητα στο χώρο που διαμένουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Οι ενορίες θα αναλάβουν να εντοπίσουν τις πραγματικές ανάγκες προκειμένου να μην υπάρξει εκμετάλλευση από άλλους που δεν χρήζουν βοήθειας. Επίσης στο Αγρίνιο σε λίγες ημέρες θα λειτουργήσει το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο δημιουργήθηκε με τη συνεργασία της Μητρόπολης και του Δήμου απ’ όπου θα μπορούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να προμηθεύονται δωρεάν τρόφιμα.

Μια άλλη πτυχή του κοινωνικού έργου της Μητρόπολης είναι οι κατασκηνώσεις της Ρίζας, που πρόσφατα ανακαινίστηκαν, προσφέρουν διακοπές σε παιδιά τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν. Την περασμένη χρονιά φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις περισσότερα από 650 παιδιά.

Και η κοινωνία όμως είναι ευαισθητοποιημένη και πολλοί είναι οι πολίτες που βρίσκονται στο πλευρό της Μητρόπολης προσφέροντας χρήματα για την στήριξη του φιλανθρωπικού της έργου. Ιδιαίτερα συγκινητική είναι όμως και η σεμνότητα του Μητροπολίτη, ο οποίος καθημερινά βρίσκεται κοντά σε όσους έχουν ανάγκη είτε υλική είτε πνευματική. «Η εκκλησία είναι μητέρα και αγαπάει. Σήμερα έχουμε πολύ ατομισμό. Η εκκλησία πρέπει να τα κάνει πέρα αυτά τα πράγματα και να τα αρνείται. Οι άνθρωποι της εκκλησίας δεν πρέπει να κοιτάνε τον εαυτό τους. Εμείς οι κληρικοί δεν ήρθαμε να μας διακονήσουν, αλλά να διακονήσουμε. Ο επίσκοπος είναι και διάκονος και υπηρέτης», λέει καταλήγοντας ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου