Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η Σύναξη των Αιτωλοακαρνάνων Αγίων

Την Στ’ Κυριακή από του Πάσχα (Κυριακή του Τυφλού) η τοπική μας Εκκλησία εορτάζει την Σύναξη «πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων».

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, κάθε χρόνο τελείται αρχιερατική θεία Λειτουργία σε διαφορετικό Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως, με σκοπό να γνωρίσουν οι πιστοί χριστιανοί ολόκληρης της Μητροπόλεως τους τοπικούς μας αγίους και προστάτες.

Εφέτος η αρχιερατική θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Παναιτωλίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της ευρύτερης περιοχής.

Κατά την θεία Λειτουργία εκτέθηκαν προς προσκύνηση ιερά λείψανα του αγίου Ανδρέου του Ερημίτου και του αγίου Ιωάννου του εν Βραχωρίω μαρτυρήσαντος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στη ζωή του κάθε αγίου ξεχωριστά, κάλεσε τους πιστούς να γνωρίσουν τους τοπικούς μας Αγίους και να εντρυφήσουν στη ζωή και το μαρτύριο του καθενός.

«Μας δείχνουν τον δρόμο οι άγιοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, «Μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι όσα μας λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο δεν είναι απραγματοποίητα. Τα έζησαν εκείνοι και είναι νωπή η ζωή τους ακόμα».

Και σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Να φέρουμε τους αγίους μας μπροστά στα παιδιά μας, μπροστά στη νέα γενιά. Να τους γνωρίσουν τα παιδιά μας. Πόσα παιδιά γνωρίζουν ότι υπάρχουν τόσοι άγιοι που έζησαν εδώ; Να γνωρίσουμε στα παιδιά μας τέτοια πρότυπα, γιατί κάποιοι άλλοι αγωνίζονται να δώσουν άλλα ψευτοπρότυπα.

και κατέληξε: «Να πάρουμε την απόφαση αγαπητοί, να γίνουμε ακόλουθοι των Αγίων μας, να τους τιμήσουμε. Να τιμούμε τις γιορτές τους, να διαβάσουμε τον βίο τους αλλά και να επισκεφθούμε τους τόπους που έζησαν και μαρτύρησαν».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου