Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Η εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011, η μνήμη του προστάτου και πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην Ιερά Μονή Αγίου Κοσμά στο Μέγα Δένδρο Θέρμου. Στις λατρευτικές εκδηλώσεις έλαβαν μέρος - προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά - οι Μητροπολίτες Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Δράμας κ. Παύλος.

Το απόγευμα της Τρίτης τελέσθηκε στο καθολικό της Ιεράς Μονής ο πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δράμας, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην διαχρονική προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον Ελληνισμό, στο ιεραποστολικό του έργο και στην παιδαγωγική του προσφορά με την ίδρυση σχολείων απ’ όπου περνούσε.

«Αν υπάρχει Ελλάδα ελεύθερη, στον Άγιο Κοσμά το χρωστά. Αν υπάρχουν πολιτικοί σήμερα που διαφεντεύουν τον τόπον αυτόν, αν δεν ήταν ο Άγιος Κοσμάς, πολλοί εξ αυτών θα ήσαν ανεπάγγελτοι, ή στο εξωτερικό υπάλληλοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Θα πρέπει αντισταθούμε, θα πρέπει το κήρυγμα του αγίου Κοσμά να το ενστερνιστούμε, να το ανανεώσουμε, να το φέρουμε στην επιφάνεια, να εφαρμόσουμε τις διδαχές του στη ζωή μας, στην κοινωνία μας, στην πατρίδα μας. Να μην διαμαρτυρόμεθα μόνον για περικοπές μισθών, αλλά να διαμαρτυρόμεθα για περικοπές αξιών, για την περιφρόνηση του Χριστού, για τον εκμαυλισμό της νεολαίας μας και να ζητήσουμε πρωτίστως την πνευματική παλινόρθωση της πατρίδος μας, της χώρας των μαρτύρων και των ηρώων».

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας να ποιμαίνει επί πολλά έτη με τον ιεραποστολικό του ζήλο την τοπική μας Εκκλησία και να μιμείται το παράδειγμα του μεγάλου αγίου Κοσμά.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που προσήλθαν να τιμήσουν την μνήμη του αγίου Κοσμά, τονίζοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά για εκείνον και τον λαό της Μητροπόλεώς του η παρουσία τους στην Ιερά Μονή και κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν την ζωή και το έργο του μεγάλου αγίου.


Το πρωί της αγιωνύμου ημέρας τελέσθηκε στην Ιερά Μονή η ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νεαπόλεως και στη συνέχεια η πολυαρχιερατική θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Προικοννήσου. Στη θεία Λειτουργία εκτός των προαναφερθέντων αρχιερέων, συμμετείχε και ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Προικοννήσου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Ανέφερε ότι ο άγιος Κοσμάς αναδεικνύεται πρότυπο αρετής, ομολογίας και ασκητικότητος. Επεσήμανε επίσης ότι από το όλο έργο του αγίου Κοσμά ξεχωρίζει το σταυρικό στοιχείο και η υπομονή, μια αρετή που χρειάζεται ιδιαίτερα στις μέρες μας, καθώς θα κληθούμε να ζήσουμε σε μια από τις πιο σκοτεινές εποχές μετά την τουρκοκρατία, με την οικονομική κρίση που είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάλεσε τους πιστούς να οπλιστούν με πνευματικά όπλα, με ψυχή και Χριστό, αφού η χριστιανική ζωή δεν είναι καλοπέραση και ντόλτσε βίτα.

Και κατέληξε ευχόμενος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη μας. «Χρόνια πολλά ευλογημένα τέκνα της Αιτωλοακαρνανίας, να χαίρεστε τον αγιασμένο Δεσπότη σας, τον αξιόθεο αρχιερέα που στέκει μετά παρρησίας πολλής ενώπιον του αγίου θυσιαστηρίου και εύχεται για εσάς και σας αγιάζει. Δεν είναι πολλές επαρχίες ευλογημένες με τέτοια αναστήματα. Τώρα που τον έχετε να τον αγαπάτε και να είστε ενωμένοι μαζί του όπως οι χορδές με το βιολί για να αποδίδετε την μελωδία της πίστεως».

Πριν την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους αγίους αρχιερείς, καθώς και τους άρχοντες της περιοχής και τον φιλόχριστο λαό, για την παρουσία τους, αλλά και για τις ευχές τους προς τον Ποιμενάρχη τους.

«Εύχεσθε κι εμείς και όλοι οι Έλληνες, άρχοντες και αρχόμενοι να ακούσουμε το μήνυμα του Αγίου Κοσμά», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε:

«Καθαρό, αδαμάντινο, θεόπνευστο το μήνυμα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, θέλει κατ’ αρχάς κληρικούς καθαρούς σαν τους αγγέλους, θέλει γονείς σαν τα δένδρα τα θαλερά και τα καρποφόρα για να δίνουν καθαρούς, ωφέλιμους χυμούς στα παιδιά τους, θέλει παιδαγωγούς με πίστι στο Χριστό και στην Ελλάδα, παιδαγωγούς με ιδανικά και αξίες για να αναδεικνύουν σχολεία που θα μεταμορφώνουν τους νέους, θέλει οικογένειες κατ’ οίκον εκκλησίες για να ανορθωθή η κοινωνία μας.

Εύχεσθε Σεβασμιώτατοι να ακούσουν οι Πανέλληνες το μήνυμα του Αγίου Κοσμά, να ξυπνήση η Ελλάδα, να παύση να πολεμά τον Χριστό, να μετανοήσει για να σωθούμε όλοι μας από την παντοειδή φθορά που μας οδηγεί η χωρίς Χριστό και Ελλάδα ζωή που επιδιώκουν να επιβάλλουν πολλοί νεροκουβαλητές της αντιχρίστου τακτικής σήμερα».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς μετέβησαν στο χωριό Μέγα Δένδρο, πλησίον της Ιεράς Μονής, όπου σώζονται τα ερείπια της πατρικής οικίας του Αγίου Κοσμά, όπου τέλεσαν ειδική δέηση, στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως.


Το απόγευμα στην πόλη του Θέρμου τελέσθηκε ο μεθέορτος αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Προικοννήσου και στη συνέχεια η λιτάνευση της ιεράς εικόνος του Αγίου κατά την καθιερωμένη τάξη. Η λιτανευτική πομπή ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και κατέληξε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην κεντρική πλατεία έγινε δέηση και μίλησε στους πιστούς ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως, ο οποίος με τον συγκλονιστικό και ποιητικό του λόγο καθήλωσε τους πιστούς που είχαν κατακλύσει την πλατεία και τους πέριξ αυτής δρόμους. Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως τόνισε ότι η αγιότητα είναι αυτή που θα νικήσει στο τέλος και κάλεσε τους πιστούς να μην χάνουν το θάρρος τους και να έχουν την ελπίδα τους στον Θεό και τους αγίους του, στις δύσκολες αυτές μέρες που περνάμε. «Η ομορφιά θα νικήσει την ασχήμια, η αγάπη θα νικήσει το μίσος, η αγιότητα θα νικήσει στο τέλος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού, οι αρχές της περιοχής και οι πιστοί ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας.

Στην λιτάνευση της ιεράς εικόνος συμμετείχαν στρατιωτικό άγημα της 132 Σ.Μ., η φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και μαθητές της ευρύτερης περιοχής, οι πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες του τόπου και πλήθος πιστών που και τις δύο ημέρες άλλωστε κατέκλυσαν την Ιερά Μονή για να να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του αγίου Κοσμά και να συμμετάσχουν στις ιερές ακολουθίες.

Φωτογραφίες: Βασίλειος Μυλωνάς

Εσπερινός








Όρθρος - Θεία Λειτουργία

















Μεθέορτος Εσπερινός - Ιερά Λιτανεία















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου