Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου και Συσσιτίων Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 στις 6 το απόγευμα στο Αγρίνιο με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών, τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά στο κτίριο του Ι. Ν. της Ευαγγελιστρίας.

Σε αυτό θα προσφέρεται συσσίτιο με την μέριμνα και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Κοσμά και τις άοκνες ενέργειες των εφημερίων του Ι. Ναού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Κων/νου Καντάνη και π. Γρηγορίου Παπακωστοπούλου, σε άπορες οικογένειες της πόλης του Αγρινίου. Ήδη, για αρχή υπάρχει η δυνατότητα παροχής 200 μερίδων φαγητού καθημερινά, με στόχο οι μερίδες αυτές να αυξηθούν στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Η προσφορά συσσιτίων θα πραγματοποιείται με την ενίσχυση των εκκλησιαστικών συμβουλίων της πόλης του Αγρινίου και με την εθελοντική συμμετοχή και βοήθεια γυναικών, 160 και πλέον στον αριθμό, από την ενορία του Αγίου Δημητρίου και ευρύτερα την πόλη του Αγρινίου. Στο ίδιο κτίριο θα παρέχεται δωρεάν ρουχισμός σε συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ένδεια κάθε Τρίτη το απόγευμα, ενώ κάθε Δευτέρα απόγευμα από 4 και μετά θα προσφέρεται δωρεάν λογοθεραπεία σε παιδιά οικογενειών που δεν μπορούν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης να βοηθηθούν.

Κατά την ομιλία του, μετά την τέλεση του αγιασμού, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς είπε μεταξύ άλλων. Θέλω να υπογραμμίσω τα λόγια του Κυρίου που θα ακούσουμε κατά την Δευτέρα Παρουσία Του όταν θα μας πει «επείνασα κι εδώκατέ μοι φαγείν», αλλά και πόσο θα ευχαριστηθούν οι εκ δεξιών Του όταν θα ακούσουν και το «δεύτε οι ευλογημένοι του Πατρός μου κληρονομήσατε την ητοιμασμένη ημίν Βασιλεία» και πόσο θα στενοχωρηθούν, θα θλιβούν και θα πονέσουν αυτοί που θα ακούσουν το «πορεύεσθαι απ’ εμού». Αυτή τη στιγμή μας τιμάει ο Θεός και μας δίνει μία μεγάλη ευλογία για να μπορέσουμε να ακούσουμε κι εμείς το «επείνασα κι εδώκατέ μοι φαγείν». Μας δίνεται μια ευκαιρία, μέσα από αυτό το έργο, να μιμηθούμε αγίους της Εκκλησίας μας, οι οποίοι έμειναν ως παραδείγματα αγάπης, στοργής, προσφοράς και θυσίας. Ο Θεός δεν ζητάει από εμάς να μοιράσουμε την περιουσία μας, αλλά να συμπορευθούμε όλοι μαζί σε ένα έργο που θα δώσει παρηγοριά, στήριγμα, δύναμη, ενίσχυση σε αδερφούς που στερούνται και του επιουσίου άρτου. Γι αυτό απόψε δοξάζουμε το Θεό μας και χαιρόμαστε πνευματικά γιατί αρχίζει η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια για τη διακονία αδελφών που έχουν ανάγκη. Ήδη ανάλογη προσπάθεια ετοιμάζεται στο Μεσολόγγι, στην Αμφιλοχία και στη Βόνιτσα, ενώ ήδη λειτουργεί στο Αγρίνιο το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Επίσης ανάλογη προσπάθεια Κοινωνικού Παντοπωλείου ετοιμάζεται και στο Μεσολόγγι. Δεν είναι απλό πράγμα σε αυτές τις δύσκολες μέρες να στεκόμαστε δίπλα σε βασικές ανάγκες, όπως η ενδυμασία και η τροφή. Στις δύσκολες στιγμές του Έθνους μας η Εκκλησία στάθηκε όρθια και προσέφερε και έσωσε και ενίσχυσε και έθρεψε χιλιάδες λαού. Και σήμερα θα μείνει όρθια η Εκκλησία γιατί δεν είναι ανθρωπίνη αλλά του Χριστού μας και ο Θεός μας ποτέ δεν θα αφήσει την Εκκλησία Του. Η Εκκλησία είναι μάνα που αγκαλιάζει όλους και όλες, μάνα που δίνει τα πάντα γιατί δεν θέλει τίποτε προσωπικό της.

Τέλος ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, τους Ιερείς Εφημερίους του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου αλλά και όλους τους ιερείς της Μητροπόλεως για τη στήριξη της όλης προσπάθειας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από την παιδική χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αγρινίου και με την προσφορά σε όλους τους παρισταμένους γλυκισμάτων που ετοίμασαν οι εθελόντριες κυρίες που θα διακονούν στην ετοιμασία των συσσιτίων.

Κείμενο: Β. Μυλωνάς
Φωτογραφίες: Δ. Τσάμης













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου