Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Το Αγρίνιο τίμησε τον Πολιούχο του


Με κάθε λαμπρότητα η πόλη του Αγρινίου τίμησε κι εφέτος τη μνήμη του προστάτου και πολιούχου της, αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν, όπως πάντα, ο μεγαλοπρεπής νέος Ιερός Ναός του Αγίου Χριστοφόρου.

Τις λατρευτικές εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία τους – προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά – οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος.

Την Τρίτη 8 Μαΐου 2012 τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού πολυαρχιερατικού Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Μητροπολίτης Ζιχνών. Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στον Άγιο Χριστοφόρο και στους διωγμούς των χριστιανών και επεσήμανε ότι και σήμερα η Εκκλησία υφίσταται άλλου είδους διωγμούς, ιδεολογικούς διωγμούς.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αφού ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την παρουσία τους, ανέφερε ότι: «Οι άγιοι της Εκκλησίας μας, μας δείχνουν τον δρόμο που οδηγεί με ασφάλεια προς τον ουρανό και προς τον Θεό μας» και κάλεσε τους πιστούς να μιμηθούν το παράδειγμα του Αγίου Χριστοφόρου.

«Με την παρουσία του, ο Άγιος Χριστοφόρος, μας διδάσκει, μας παρακινεί, μας ενθαρρύνει να ζήσουμε κι εμείς το Ευαγγέλιο. Να ομολογήσουμε, με συνέπεια,  στους προδοτικούς καιρούς μας τον Αναστάντα Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό, όπως και εκείνος τον ομολόγησε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Το πρωί της Τετάρτης 9 Μαΐου τελέσθηκε η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Φθιώτιδος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε και στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα σήμερα δεν εξέλιπε η αγάπη, αλλά το εκκλησιαστικό φρόνημα. «Το κοσμικό φρόνημα έχει εισχωρήσει στην κοινωνία μας σήμερα. Η κακία και το σκότος κινούνται οργανωμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας ότι ο Θεός δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα και ο λαός θα βρει τον τρόπο για να ξεπεράσει και αυτή την κρίση.

Το απόγευμα στην ακολουθία του μεθέορτου αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού Λειψάνου του αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως.

Στην κεντρική πλατεία της πόλεως, τελέσθηκε αρτοκλασία και ο Μητροπολίτης Κηφισίας μίλησε στους πιστούς, που κατέκλυσαν την πλατεία και τους πέριξ αυτής δρόμους.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα μαρτύρια του Αγίου και στην ομολογία του. «Το μαρτύριο του αίματος έδωσε τη μαρτυρία της πίστεως» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η μαρτυρία του για το Ευαγγέλιο του Χριστού σφραγίστηκε με το αίμα του. Ολόκληρη η ζωή του αγίου είναι μια ζωντανή μαρτυρία για τη Σάρκωση και την Ανάσταση του Κυρίου». Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Κι εμείς αγαπητοί μου καλούμαστε, όπως ο άγιος Χριστοφόρος, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί και Έλληνες, να δώσουμε τη μαρτυρία πολεμώντας όχι με τυράννους, αλλά με τον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου, τον διάβολο και τους ανθρώπους του».

Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και ευχήθηκε να πρεσβεύει ο Άγιος Χριστοφόρος για όλους τους Αγρινιώτες, για την Ελλάδα και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής, η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου και αντιπροσωπείες πολιτιστικών και λαογραφικών ομίλων και των μαθητών των σχολείων της πόλεως, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων.


Εκ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
της Ιεράς Μητροπόλεως










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου