Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου στο Μεσολόγγι


Με λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Τρίτης 23ης  Οκτωβρίου η αρχαιοπρεπής θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Την θεία Λειτουργία τέλεσε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος και συλλειτούργησαν οι ιερείς του Ναού αρχιμ. Αναστάσιος Καντάνης, Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσολογγίου και πρωτ. Παναγιώτης Χειμώνας, καθώς και ο π. Χρήστος Κουρέτσης, εφημέριος του Ιερού Ναού Αθανασίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη υπήρξε η προσέλευση του κόσμου που συμμετείχε με κατάνυξη στην πρωτοχριστιανική και άγνωστη στους πιστούς θεία Λειτουργία.

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, είναι η πρώτη Αποστολική Θεία Λειτουργία. Διασώζει τον λειτουργικό τύπο της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων και την απλότητα της Λατρείας κατά τους Αποστολικούς χρόνους. Από αυτή προήλθαν οι Λειτουργίες του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Το λειτουργικό κείμενος αποδίδεται στον άγιο Ιάκωβο, τον «αδελφό του Κυρίου», υιό του Ιωσήφ του μνήστορος και  συγγραφέα της Καθολικής Επιστολής που περιλαμβάνεται στον κανόνα της Καινής Διαθήκης.

Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου επικράτησε να τελείται δύο φορές το χρόνο, την 23η Οκτωβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου, καθώς και την τελευταία Κυριακή του έτους (Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση).



 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου