Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Ομιλία Σεβ. Μητροπολίτου για τους Τρεις Ιεράρχες



Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου η εορταστική Διάλεξη προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιου και Β/θμίου Εκπαιδεύσεως Νομού Αιτωλοακαρνανίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π. Ε. περιοχής Μεσολογγίου.

Ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης  Αιτωλίας  και  Ακαρνανίας  κ. Κοσμάς,   ο  οποίος  ανέπτυξε  το  θέμα: «Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες και ο Παιδαγωγός», στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου (Ελευθ. Πολιορκημένων 45), η οποία παραχωρήθηκε ευγενώς από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό, οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Α/θμίου και Β/θμίου Εκπαιδεύσεως Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κ. Αντ. Μπαρμπετάκης και κ. Ιάκ. Παλαιολόγος καθώς και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. Μεσολογγίου, κ. Κων. Χαντζής.  Επίσης παρέστησαν: ο εκπρόσωπος του Διοικητού του 2/39 Συντάγματος Πεζικού, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων της περιοχής και ο πρόεδρος της Α’ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλ/νίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, κατά την διάρκεια της ομιλίας αναφέρθηκε στην σημασία του εορτασμού των Αγίων Τριών Ιεραρχών μέσα από την συνάντηση της Ορθοδοξίας με την Παιδεία.

«Οι Τρεις Ιεράρχες», είπε, «με την πανεπιστημιακή μόρφωση και την αγιότητα του βίου τους, μπορούν και την παιδεία μας να μεταμορφώσουν», τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό πρέπει «να το ομολογήσουμε: Δεν είναι οι όποιοι άνθρωποι. Είναι οι σοφοί, οι πανεπιστήμονες, οι οξύτατες διάνοιες, οι χαρισματούχοι άνθρωποι αλλά και οι άγγελοι επί γης. Οι καθαρότατοι, οι πνευματέμφοροι, οι κινούμενοι από την έμπνευσι του Αγίου Πνεύματος, τα στόματα του Θεού.  Αν αληθινά διψάμε για μία σωστή, αληθινή, αλάθητη παιδαγωγία των νέων μας, ας τους πλησιάσουμε να τους γνωρίσουμε, να τους ακούσουμε, να τους κάνουμε οδηγούς μας».

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη σχέση Παιδείας και Παιδαγωγού και στο γεγονός ότι σήμερα «ίσως κάποιοι να θεωρούν υπερβολή και την σημασία που απέδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες στη θρησκευτική αγωγή». Επισήμανε πως, στο σημείο αυτό «κρύβεται η αιτία της ταλαιπωρίας και της δοκιμασίας της συγχρόνου αγωγής. Την αληθινή παιδεία και το σκοπό της, όπως τον διδάσκουν, τον έζησαν και τον ομολογούν οι Τρεις Ιεράρχες, εμείς σήμερα δεν τον αποδεχόμαστε. Ή είμαστε αρνητικοί, ή στεκόμαστε με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις, ή μειδιούμε και ειρωνευόμαστε όταν ευρισκόμεθα εμπρός στη φωνή των Αγίων Ιεραρχών. Παρ’ ότι οι νόμοι καλούν την εκπαίδευση να έρχεται αρωγός των μαθητών για να κάνουν κτήμα τους τα γνήσια στοιχεία της Ορθοδόξου Χριστιανικής Παραδόσεως, στην πράξη  άλλα  προβάλλονται και επιδιώκονται…».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς,  επικεντρώθηκε στο ερώτημα «πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει και πιστέψει ότι η Θεία Χάρις κυρίως θα καλλιεργήσει και θα ολοκληρώσει τα παιδιά;». Τόνισε πως «λόγω της υποτονικής πνευματικής μας ζωής δεν έχουμε προσέξει τον υπερφυσικό αυτό παράγοντα της προσευχής και της Θείας Χάριτος. Στηριζόμαστε περισσότερο στην πείρα μας, στην γνώσι μας, στις παιδαγωγικές μας γνώσεις και ολιγοπιστούμε, αδιαφορούμε για τη Θεία Χάρι, την εμποδίζουμε, ειρωνευόμαστε ακόμη... Αυτή όμως η αυτάρκεια και η εγωιστική μας αυτοπεποίθηση οδηγούν σήμερα την παιδεία μας σε αποτυχία, και τα παιδιά μας σε πολλά ατοπήματα. ...Οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες με την υψηλή παιδεία τους, με τις σοφές ψυχολογικές και παιδαγωγικές παρατηρήσεις τους, πρωτίστως όμως με την καθαρότητά τους, την προσευχή τους και την πνευματέμφορη ζωή τους, ανεδείχθηκαν οι μεγάλοι παιδαγωγοί και μας πιστοποιούν την Ορθόδοξη Παράδοση».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου