Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Η εορτή του Αγίου Βαρβάρου στον Τρύφο Ξηρομέρου


Την Κυριακή 23 Ιουνίου 2013 η τοπική μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του οσίου Βαρβάρου του Πενταπολίτου που ασκήθηκε και εκοιμήθη στο χωριό Τρύφος Ξηρομέρου. Στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Βαρβάρου, που έχει ανεγερθεί προς τιμήν του στο χώρο όπου βρίσκεται ο τάφος του, θα τελεσθούν οι ιερές ακολουθίες σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:
Το Σάββατο 22  Ιουνίου και ώρα 19:00’ θα ψαλλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Την Κυριακή 23  Ιουνίου θα  τελεσθεί η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του τιμίου λειψάνου του Αγίου.
Λίγα λόγια για τον Άγιο

Ο Όσιος Βάρβαρος ανήκε, σύμφωνα με το Συναξάρι του, σε ληστρική ομάδα Αράβων, η οποία επέδραμε στη νότια Ήπειρο και την Αιτωλία επί του αυτοκράτορα Μιχαήλ του Τραυλού (820–829 μ.Χ.). Σε κάποια σύγκρουση οι σύντροφοί του φονεύθηκαν και επέζησε μόνον ο Βάρβαρος. Περιπλανώμενος στην περιοχή, εισήλθε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο όρος Νύσ­σα, όπου λειτουργούσε ένας ευλαβής ιερέας. Εκεί αξιώθηκε θείου οράματος που τον συγκλόνισε και τον έκανε να αλλάξει τη ζωή του και να βαπτιστεί. Έζησε με αυστηρή άσκηση. Κάποια νύχτα ένας κυνηγός τον φόνευσε κατά λάθος, νομίζοντας ότι είναι θηρίο. Ο τάφος του ανέδιδε μύρο και ο Όσιος επιτελούσε και επιτελεί πολλά θαύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου