Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Διευκρινίσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για την βεβήλωση του τάφου του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ


Με ιδιαιτέρα λύπη διαπιστώνουμε πως το γεγονός του λεγομένου «βανδαλισμού» επί του τάφου του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητος πριν λίγες ημέρες, γίνεται στοιχείο εκμετάλλευσης από πολλούς και διαφόρους.
Ανακοινώθηκε και είναι αληθές, ότι: «Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, σπάζοντας τον μεταλλικό σταυρό που υπήρχε στον τάφο!…». Επίσης διαδόθηκε ότι: «ο Σταυρός… παραδόθηκε αμέσως στον εφημέριο του διπλανού Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος…», το οποίο είναι αναληθές.
Κατόπιν επικοινωνίας, οι υπεύθυνοι του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος μας δήλωσαν ότι «ο Σταυρός που ήταν τοποθετημένος επί του μνημείου του Επισκόπου Ρωγών, παραδόθηκε στην νεοκώρο του Ιερού Ναού από γείτονα καταστηματάρχη και βρίσκεται στον Ιερό Ναό. Φυσικά κανείς ιερεύς, εφημέριος του Ναού, δεν παρέλαβε το Σταυρό από κανέναν επίσημο φορέα».
Λυπούμαστε γιατί το γεγονός δεν ήταν άξιο της διαστάσεως που έλαβε, αλλά πολύ περισσότερο λυπούμαστε για το ότι επιχειρήθηκε η πολιτική εκμετάλλευσή του. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως είμαστε φτωχοί από αξίες και ιδανικά, όχι επειδή λείπουν από την περιοχή μας, αλλά από έλλειψη της προσωπικής μας προσοχής σ’ αυτά. Η εμπειρία της ιστορικής γνώσεως, όταν υπάρχει, απαιτεί τον σεβασμό μας σ’ εκείνους που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδος μας. Στη Θυσία και στην Αξιοπρέπεια δεν χωρά κανενός είδους εκμετάλλευση.  
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς,  την Παρασκευή 19 Ιουλίου και ώρα 11:00, προέβη σε σχετική δήλωση, κατά την οποία ήταν σαφέστατος ως προς την ουσία του θέματος το οποίο προέκυψε.
Στον τοπικό Τηλεοπτικό Σταθμό «ΑΧΕΛΩΟΣ T.V.» τόνισε τα εξής:
«Πληροφορηθήκαμε πως κάποιοι ασέβησαν στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Μας δίνεται η δυνατότητα - δυστυχώς μέσα από αυτό το γεγονός - να αναφερθούμε σ’ έναν Ιεράρχη αγωνιστή και μάρτυρα, τον οποίο πρέπει να τον τιμούμε, να τον σεβόμαστε, να τον προβάλουμε πάντα.
»Το Μεσολόγγι έχει μεγάλη τιμή να φιλοξενεί το σκήνωμά του και είναι πάντα ευγνώμων και πάντα καυχάται διότι εκείνος ο μαρτυρικός επίσκοπος, ο Ρωγών Ιωσήφ, εδώ εκοιμήθη και ετάφη.
»Κάποιοι πήγαν στον τάφο του και έσπασαν το Σταυρό. Και φυσικά δεν ξέρουμε ποιοί είναι. Εάν είναι κάποιοι που δεν ήξεραν τι κάνανε, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Αλλά εάν είναι κάποιοι οι οποίοι από ασέβεια πήγαν και έκαναν αυτό το ανοσιούργημα, αυτό μας λυπεί πολύ. Μας στενοχωρεί πολύ, μας θλίβει. Τρέμουμε με τη σκέψη ότι μπορούν να βρεθούν Έλληνες που θα ασεβήσουν πάνω στον τάφο του Ρωγών Ιωσήφ. Ευχόμαστε αυτό να μας διδάξει.
»Ευχόμαστε να καταλάβουμε όλοι μας πως - κι εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, είτε υπεύθυνοι, είτε ηγέται, είτε εκπαιδευτικοί, είτε κληρικοί, όποιοι και αν είναι - οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να δώσουμε στην νέα γενεά γνησία ιστορία, σεβασμό στην Ορθοδοξία και στην Πατρίδα μας, σεβασμό στα ιδανικά μας. Για να βλέπουμε αυτούς τους τόπους Θυσίας και να τους σεβόμαστε, να τους τιμούμε, να παραδειγματιζόμαστε και να βοηθάμε πάντα να γίνονται καλύτεροι, για να μείνουν στην Ιστορία.
»Θέλω να συγχαρώ εσάς (τα Μ.Μ.Ε.) που προβάλλετε αυτές τις αλήθειες και να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνήργησαν να αναδείξουν μαζί με τη Μητρόπολη τον τάφο αυτόν. Πιστεύω ότι θα διορθωθεί και θα γίνει ακόμη κάτι καλύτερο. Ο Θεός να δώσει να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοια γεγονότα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου