Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Διευκρινίσεις της Ιεράς Μητροπόλεως για την βεβήλωση του τάφου του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ


Με ιδιαιτέρα λύπη διαπιστώνουμε πως το γεγονός του λεγομένου «βανδαλισμού» επί του τάφου του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητος πριν λίγες ημέρες, γίνεται στοιχείο εκμετάλλευσης από πολλούς και διαφόρους.
Ανακοινώθηκε και είναι αληθές, ότι: «Άγνωστοι βεβήλωσαν τον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, σπάζοντας τον μεταλλικό σταυρό που υπήρχε στον τάφο!…». Επίσης διαδόθηκε ότι: «ο Σταυρός… παραδόθηκε αμέσως στον εφημέριο του διπλανού Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος…», το οποίο είναι αναληθές.
Κατόπιν επικοινωνίας, οι υπεύθυνοι του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος μας δήλωσαν ότι «ο Σταυρός που ήταν τοποθετημένος επί του μνημείου του Επισκόπου Ρωγών, παραδόθηκε στην νεοκώρο του Ιερού Ναού από γείτονα καταστηματάρχη και βρίσκεται στον Ιερό Ναό. Φυσικά κανείς ιερεύς, εφημέριος του Ναού, δεν παρέλαβε το Σταυρό από κανέναν επίσημο φορέα».
Λυπούμαστε γιατί το γεγονός δεν ήταν άξιο της διαστάσεως που έλαβε, αλλά πολύ περισσότερο λυπούμαστε για το ότι επιχειρήθηκε η πολιτική εκμετάλλευσή του. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πως είμαστε φτωχοί από αξίες και ιδανικά, όχι επειδή λείπουν από την περιοχή μας, αλλά από έλλειψη της προσωπικής μας προσοχής σ’ αυτά. Η εμπειρία της ιστορικής γνώσεως, όταν υπάρχει, απαιτεί τον σεβασμό μας σ’ εκείνους που έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Πατρίδος μας. Στη Θυσία και στην Αξιοπρέπεια δεν χωρά κανενός είδους εκμετάλλευση.  
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς,  την Παρασκευή 19 Ιουλίου και ώρα 11:00, προέβη σε σχετική δήλωση, κατά την οποία ήταν σαφέστατος ως προς την ουσία του θέματος το οποίο προέκυψε.
Στον τοπικό Τηλεοπτικό Σταθμό «ΑΧΕΛΩΟΣ T.V.» τόνισε τα εξής:
«Πληροφορηθήκαμε πως κάποιοι ασέβησαν στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ. Μας δίνεται η δυνατότητα - δυστυχώς μέσα από αυτό το γεγονός - να αναφερθούμε σ’ έναν Ιεράρχη αγωνιστή και μάρτυρα, τον οποίο πρέπει να τον τιμούμε, να τον σεβόμαστε, να τον προβάλουμε πάντα.
»Το Μεσολόγγι έχει μεγάλη τιμή να φιλοξενεί το σκήνωμά του και είναι πάντα ευγνώμων και πάντα καυχάται διότι εκείνος ο μαρτυρικός επίσκοπος, ο Ρωγών Ιωσήφ, εδώ εκοιμήθη και ετάφη.
»Κάποιοι πήγαν στον τάφο του και έσπασαν το Σταυρό. Και φυσικά δεν ξέρουμε ποιοί είναι. Εάν είναι κάποιοι που δεν ήξεραν τι κάνανε, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Αλλά εάν είναι κάποιοι οι οποίοι από ασέβεια πήγαν και έκαναν αυτό το ανοσιούργημα, αυτό μας λυπεί πολύ. Μας στενοχωρεί πολύ, μας θλίβει. Τρέμουμε με τη σκέψη ότι μπορούν να βρεθούν Έλληνες που θα ασεβήσουν πάνω στον τάφο του Ρωγών Ιωσήφ. Ευχόμαστε αυτό να μας διδάξει.
»Ευχόμαστε να καταλάβουμε όλοι μας πως - κι εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, είτε υπεύθυνοι, είτε ηγέται, είτε εκπαιδευτικοί, είτε κληρικοί, όποιοι και αν είναι - οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να δώσουμε στην νέα γενεά γνησία ιστορία, σεβασμό στην Ορθοδοξία και στην Πατρίδα μας, σεβασμό στα ιδανικά μας. Για να βλέπουμε αυτούς τους τόπους Θυσίας και να τους σεβόμαστε, να τους τιμούμε, να παραδειγματιζόμαστε και να βοηθάμε πάντα να γίνονται καλύτεροι, για να μείνουν στην Ιστορία.
»Θέλω να συγχαρώ εσάς (τα Μ.Μ.Ε.) που προβάλλετε αυτές τις αλήθειες και να ευχαριστήσω όλους εκείνους που συνήργησαν να αναδείξουν μαζί με τη Μητρόπολη τον τάφο αυτόν. Πιστεύω ότι θα διορθωθεί και θα γίνει ακόμη κάτι καλύτερο. Ο Θεός να δώσει να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοια γεγονότα».

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Επιστολή-Διαμαρτυρία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής


Ἀξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

            Μέ πόνο καί ὀδύνη παρακολουθοῦμε τήν ἐπιχειρούμενη κατάργησι τῆς ἀργίας τῆς Κυριακῆς. Ἡ εἴδησι δημοσιεύθηκε στά Μέσα Μαζικῆς Ἐνημερώσεως, τήν Κυριακή 7 Ἰουλίου.

            Γιατί, κ.κ. Βουλευτές, ἐπιχειρεῖται αὐτό τό ἀνόσιο τόλμημα τῆς διά νόμου καταργήσεως τῆς ἰσχυούσης ἀργίας τῆς Κυριακῆς;

            Ἐσεῖς πού ἀγωνίζεσθε γιά τό καλό τοῦ λαοῦ μας, ἐσεῖς, τούς ὁποίους ἀνέδειξε αὐτός ὁ γενναῖος καί πιστός λαός τῆς Αἰτωλοακαρνανίας, γιά νά ψηφίζετε τά καλά, τά ὠφέλιμα καί τά ἄριστα, θά ἀνεχθεῖτε, θά συμφωνήσετε μέ τό ἀντίθεο καί ἐπιζήμιο αὐτό ἐπιδιωκόμενο τόλμημα;

            Ἡ κατάργησι τῆς ἀργίας τῆς Κυριακῆς θά ἐξωντώσῃ τά μικρά ἐμπορικά καταστήματα γιατί οἱ ἰδιοκτῆτες τους δέν θά μποροῦν νά πληρώνουν ὑπερωριακές ἀπασχολήσεις προσωπικοῦ, οἱ ἴδιοι δέ δέν θά ἀντέξουν στήν συνεχῆ ἐργασία ἑπτά ἡμερῶν.

            Ἔπειτα, ἡ Κυριακή εἶναι ἡμέρα λατρείας τοῦ Τριαδικοῦ μας Θεοῦ, ἡμέρα ἀφιερωμένη στόν Κύριο, στήν ἀνάπαυσι καί τήν καλλιέργεια ἔργων ἀγάπης τῶν χριστιανῶν.

            Ἀλήθεια, ζοῦμε στήν ὀρθόδοξο χριστιανική Ἑλλάδα ἤ σέ κάποια ἀλλόθρησκη χώρα;

            Ἄν καταργηθῇ καί ἡ ἀργία τῆς Κυριακῆς, πότε θά ἐκκλησιασθῇ ὁ χριστιανός; Πότε θά ζήσῃ τό μυστήριο τῆς Θείας Λειτουργίας, τό ὁποῖο τόν ἀναγεννᾶ, τόν φωτίζῃ, τόν χαριτώνῃ, τόν ἑνώνει μέ τό Θεό;

            Πότε τά παιδιά μας, τά ὁποῖα δυστυχῶς εἶναι ἀκατήχητα καί ἕρμαια τῆς κάθε ἀνατρεπτικῆς καί διαστροφικῆς ἰδεολογίας, θά ἀκούσουν θεῖο κήρυγμα; Πότε θά κατηχηθοῦν, ὅταν τήν Κυριακή ἡ οἰκογένεια ἐργάζεται; Δέν βλέπουμε πόσο ἀγρίεψε ὁ κόσμος μας; Ἐπιμένουμε ἀκόμη στήν αὐτοκαταστροφή μας;

            Τήν ἀργία τῆς Κυριακῆς τήν ἐθέσπισε ἡ Α’ Οἰκουμενική Σύνοδος, ἀποτελουμένη ἀπό ἁγίους καί θεοφόρους Πατέρες καί προεδρευομένη ἀπό τόν ἅγιο Μέγα Κωνσταντῖνο.

            Τήν ἀργία τῆς Κυριακῆς τήν σεβάσθηκαν τόσοι αἰῶνες καί οἱ πιό ἄσπονδοι ἔχθροί τῆς ὀρθοδόξου ἀληθείας! Ἐμεῖς σήμερα θά τήν καταργήσουμε; Εἴμαστε τόσο σοφοί;

            Ἀξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

            Ὁ συμπατριώτης μας μεγάλος ἅγιος, διδάχος, Ἐθνομάρτυς καί Ἱερομάρτυς Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, ἔχυσε τό ἅγιο αἷμα του γιατί ἀγωνίσθηκε νά ἑδραιώσῃ στά Γιάννενα τήν ἀργία τῆς Κυριακῆς καί ἦλθε ἀντιμέτωπος μέ τούς Ἑβραίους. Ἐμεῖς σήμερα θά συμμαχήσουμε μέ τούς δημίους του; Ἀλήθεια, πῶς θά ἀντικρύσουμε τόν μεγάλο μας προστάτη καί πολιοῦχο;

            Ὡς πνευματικός πατέρας τῆς περιοχῆς μας, σᾶς παρακαλῶ νά ἀντισταθῆτε, νά ἀγωνισθῆτε νά ματαιωθῇ τό ἀντίχριστο αὐτό ἐπιχείρημα. Ἐφ’ ὅσον ἀγαπᾶτε τόν Χριστό, τήν Ὀρθοδοξία, τήν Ἑλλάδα καί τούς Ἕλληνες, νά τό ἀποδείξετε. Περιμένω νά ἀκούσω τήν ὁμολογιακή σας φωνή καί νά σᾶς χειροκροτήσω.

            Σταθεῖτε ὄρθιοι, ὁμολογητές. Ἀνακόψατε τήν πορεία πρός τήν φθορά καί τήν διάλυσι τῆς πατρίδος σας.

            Ἡ κατάργησι τῆς Κυριακῆς ἀργίας εἶναι ἄρνησις τῆς ἁγιογραφικῆς, τῆς πατερικῆς, τῆς ὀρθοδόξου ἀληθείας, ἀπόδειξι τῆς περιφρονήσεως τῶν ἱερῶν καί τῶν ἁγίων τοῦ γένους σας.

            Καιρός νά δώσετε μάχες γιά τόν Χριστό, τήν πίστι καί τοῦ πονεμένου  λαό σας. Αὐτό θέλει ἡ πατρίδα καί ὁ λαός ἀπό σᾶς.

            Εἴμαστε ἐλεύθεροι καί δέν θέλουμε νά μᾶς ἀφαιρέσουν τό δικαίωμα νά λατρεύουμε τό Θεό σας. Καθῆκον ἔχετε νά διασφαλίσετε τό δικαίωμά σας.
            Ἀναμένοντας τήν σθεναρά φωνή σας, διατελῶ
              

Μετά πατρικῶν εὐχῶν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 



† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Συνεχίζονται οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως


Με τις ευλογίες του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ξεκίνησαν και φέτος τη λειτουργία τους οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη Ρίζα Αντιρρίου.
Οι πύλες της Κατασκηνώσεως άνοιξαν στις 25 Ιουνίου και υποδέχθηκαν την πρώτη κατασκηνωτική περίοδο, η οποία φιλοξένησε εκατόν τρία (103) Κορίτσια Δημοτικού και διήρκεσε μέχρι σήμερα 5 Ιουλίου.
Αύριο, Σάββατο 6 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η δεύτερη περίοδος που αποτελείται από εκατόν πέντε (105) Αγόρια Δημοτικού και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Ιουλίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, στο πλαίσιο της ποιμαντικής του μέριμνας για τους νέους, επισκέφθηκε και θα συνεχίσει να επισκέπτεται τις κατασκηνώσεις, συνομιλώντας με τα παιδιά, τα οποία προτρέπει να χαρούν τις ημέρες της κατασκήνωσης, να ζήσουν με πνεύμα χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης και να αγαπήσουν τον Χριστό και τον άλλο άνθρωπο.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

"Η φωτιά που καίει τα δάση μας είναι εγκληματική ενέργεια κατά της Ελλάδος και των αδελφών Ελλήνων"


ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ  ΣΥΜΕΙΩΜΑ
  
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
 ΚΟΣΜΑΣ

Προς  το χριστεπώνυμον πλήρωμα 
της  καθ’ ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως


 Αγαπητοί,

 Εισήλθαμε ήδη και ζούμε την περίοδο του θέρους. Το καλοκαίρι είναι χρονική περίοδος η οποία έχει και προσφέρει πολλά καλά σε όλους μας. Έχει όμως και μερικά δυσάρεστα.

 Ένα από αυτά είναι οι πυρκαϊές, οι οποίες καταστρέφουν τα δάση μας. Το δένδρο, το πράσινο, τα δάση είναι δώρα του Δημιουργού μας προς τον άνθρωπο, εξαίρετα και αναγκαιότατα. Δεν ευχαριστούν μόνο τον άνθρωπο, ούτε μόνο τρέφουν το ζωικό βασίλειο με τα φύλλα τους και τους καρπούς τους. Αποτελούν βασική προϋπόθεση για όλη τη ζωή του ανθρώπου.

 Από τα δάση έχουμε τεράστια ωφέλεια οικονομική, υγιεινή, προστατευτική, τουριστική. Μας δίνουν για παράδειγμα τα ξύλα, το οξυγόνο, ιδίως σήμερα που η ατμόσφαιρα έχει εν πολλοίς μολυνθή από τα καυσαέρια. Προστατεύουν τα εδάφη, αφού οι βαθειές ρίζες των δένδρων συγκρατούν το πολύτιμο χώμα, προστατεύουν χωριά, πόλεις, συνοικισμούς από τη μανία των χειμάρρων. Προσφέρουν σε όλους μας ηρεμία και γαλήνη.

Επισκεπτόμενοι και παραμένοντες στο δάσος, θαυμάζουμε τα πανύψηλα δένδρα, απολαμβάνουμε την δροσιστική σκια, ανανεώνουμε τον καθαρό αέρα, υμνούμε και δοξάζουμε τον πλάστη και Δημιουργό μας.

 Όλη αυτή την ωραιότητα, την προσφορά την ωφέλεια, την ευλογία, την απομακρύνει, την αφανίζει, την καταστρέφει η φωτιά την οποία η ηθελημένη ή η αθέλητη απροσεξία μας αφήνει κοντά η μέσα στο πράσινο, στο δάσος. Ούτε η απληστία ούτε η πλεονεξία των κυνηγών του κέρδους καταστρέφουν το δάσος όσο η φωτιά.

 Η Ελλάδα μας ήταν ένα απέραντο καταπράσινο δάσος και σήμερα ένεκα της φωτιάς διατηρεί ελάχιστες δασικές εκτάσεις.

 Για όλους αυτούς τους λόγους, πατρικά και θερμά, παρακαλώ όλους μας να προσέξουμε αυτό το καλοκαίρι τα δάση μας, το πράσινο της περιοχής μας και της πατρίδος μας. 

 Μην πετάμε και μην αφήνουμε αναμμένα σπίρτα η τσιγάρα. Μην ανάβουμε φωτιές μέσα σε δασώδεις περιοχές. Μην παίζουμε με τη φωτιά! Αν δούμε φωτιές, ίχνη φωτιάς η ύποπτες κινήσεις απειλής του πρασίνου η του δάσους, ας ειδοποιήσουμε το Δασαρχείο, τις αστυνομικές αρχές η την πυροσβεστική υπηρεσία. Και αν βρεθούμε κοντά σε αναμμένη φωτιά ας τρέξουμε να συμπαρασταθούμε στους αδελφούς πυροσβέστες, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους δίνουν τη μάχη με τη φωτιά.

 Αγαπητοί, ας ακούσουμε τον μεγάλο μας άγιο και προστάτη Ιερομάρτυρα Κοσμά τον Αιτωλό. Μας συμβουλεύει να αγαπήσουμε τα δένδρα για να προκόψουμε.

 Να το να φωνάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις: Η φωτιά που καίει τα δάση μας είναι καταστροφή, είναι εγκληματική ενέργεια κατά της Ελλάδος και των αδελφών Ελλήνων.

 Ας αναλάβουμε σταυροφορία για να σωθή το πράσινο, να σωθούν τα δάση μας, να σωθή η πατρίδα μας.

Με την αγάπη του Χριστού

  Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

†Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ   ΚΟΣΜΑΣ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Εορτασμός για τα 110 χρόνια από την εύρεση της ιεράς εικόνας Παναγίας της εν Βλαχέρναις


Κείμενο: Θανάσης Κουλοχέρης, Φωτογραφίες: Βασίλης Μυλωνάς


Την 1η και 2α Ιουλίου, η ενορία του Αγίου Γεωργίου του Δ.Δ Λεπενούς Αγρινίου, εορτάζει το Ιερό Παρεκκλήσιο  της «Παναγίας της εν Βλαχέρναις», που βρίσκεται σε απόσταση 700  μέτρων, ανατολικά από το κέντρο του χωριού. Το παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Αιτία για την ανέγερση του παρεκκλησίου ήταν η θαυματουργική ανεύρεση Ιερής Εικόνας της Θεοτόκου.

Το έτος 1903, η Υπεραγία Θεοτόκος εμφανίστηκε μέσω οράματος στην Βασιλική Μεσινδιάνου, ευλαβή κάτοικο του χωριού Λεπενούς, και της υπέδειξε τον τόπο στον οποίο βρισκόταν θαμμένη η εικόνα της. Η Βασιλική συμπαραστατούμενη από τον ιερέα του χωριού και αρκετούς κατοίκους, σκάβοντας στο σημείο όπου η Παναγία είχε υποδείξει στο όραμά της, εντόπισαν μια πέτρα μεγάλου μεγέθους, με εσωτερική λαξευτή εσοχή εντός της οποίας βρίσκονταν η εικόνα της Θεοτόκου, αγιογραφημένη  σε μουσαμά, φέροντας την επιγραφή «Παναγία η εν Βλαχέρναις».

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές συνθήκες της υπαίθρου στις αρχές του 20ου αιώνα, η Γερόντισσα Βασιλική με δωρεές των κατοίκων της Λεπενούς ανήγειρε το Παρεκκλήσιο, που σώζεται ως σήμερα. Μετά την ανεύρεση της Ιερής Εικόνας, η Βασιλική αφιερώθηκε ολοτελώς στην Παναγία. Εμπιστεύθηκε το σύζυγο και τα παιδιά της στην πρόνοια του Θεού και διέμεινε ως μοναχή σε παραπλήσιο κτίσμα του Ναού, διακονώντας πνευματικά του προσκυνητές.

Το Ναΐδριο και η Ιερή Εικόνα της Θεοτόκου, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί σπουδαίο προσκύνημα για το χωριό της Λεπενούς, την περιοχή του Βάλτου, του Ξηρομέρου και του Αγρινίου από την εποχή του Μεσοπολέμου έως σήμερα. Αρκετές, είναι οι διηγήσεις προσκυνητών, οι οποίοι αναφέρουν θαυματουργικές επεμβάσεις της Παναγίας των Βλαχερνών στη ζωή τους.

Στη φετινή Ακολουθία του Εσπερινού, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο Λόγο. Στην ακολουθία προσήλθαν επίσης ιερείς της ευρύτερης περιοχής και πλήθος πιστών, προσέλευση η οποία συνεχίστηκε και μετά το τέλος του Εσπερινού ως αργά τη νύχτα.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς λαμβάνοντας αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από την ανεύρεση της Ιεράς Εικόνος (1903 -2013) αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου που πολυτρόπως παρεμβαίνει στη ζωή των πιστών για να τους οδηγεί και να τους κατευθύνει. Προέτρεψε τους πιστούς να δουν την ανεύρεση της Ιερής Εικόνας πριν 110 έτη ως ένα κάλεσμα σωτηρίας που απευθύνει προσωπικά στον καθένα η Παναγία. Στη συνέχεια τόνισε το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Θεοτόκος στο σχέδιο της Σωτηρίας, επεσήμανε πόσο πολύ καλλιέργησε την αρετή της καθαρότητας, η οποία σήμερα πολεμείται ως ξεπερασμένη αξία. Εμφανώς συγκινημένος προέτρεψε όλους όσους βρίσκονταν στο Ναό να αντισταθούν στην τακτική της περιθωριοποίησης των αξιών του Ευαγγελίου και να θέσουν την Παναγία ως πρότυπο στη ζωή τους.


Με το τέλος του Εσπερινού, ο Σεβασμιότατος αντάλλαξε ευχές με τους πιστούς που προσέρχονταν να λάβουν την ευλογία του. Επανειλημμένως, τόνιζε σε όλους, την τιμή και την ευλογία που παραχώρησε η Υπεραγία Θεοτόκος στην κωμόπολη της Λεπενούς και την ευρύτερη περιοχή μέσω της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της.








Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
07:30’ π.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΘΥΑΜΟΥ ΒΑΛΤΟΥ
Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

19:30’ μ.μ. – ΙΕΡΟΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ ΛΕΠΕΝΟΥΣ
Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός


ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
19:30’ μ.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ
Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός


ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
07:30’ π.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ
Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία – Χειροτονία Διακόνου


ΤΡΙΤΗ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
19:30’ μ.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ
Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός εορτής της Αγίας Μαρίνης, με την ευκαιρία της αρχής της ανεγέρσεως του Ι.Ν.Αγίας Μαρίνης Ματαράγκας


ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
07:30’ π.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΗΣ ΚΑΤΩ ΣΤΑΘΑ ΒΑΛΤΟΥ
Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
19:00’ μ.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ –ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός


ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
07:30’ π.μ. – ΙΕΡΟΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΝ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΑΚΡΩΝ (ΛΙΘΟΒΟΥΝΙΟΥ) ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ
Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία


ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
07:30’ π.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΔΑΦΝΙΑ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ
Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία – Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο αειμνήστου Αστυνομικού Γεωργίου Ανδριτσόπουλου


ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
19:30’ μ.μ.– ΙΕΡΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ ( ΖΕΛΙΧΟΒΟ )
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
07:30’ π.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

19:30’ μ.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΙΤΑΡΑΛΩΝΩΝ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑΣ
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
07:30’ π.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ Ι. Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

19:30’ μ.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΒΟΝΙΤΣΗΣ
Αναστάσιμος και Μεθεόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός – Ιερά Λιτανεία


ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ 2013
07:30’ π.μ. – ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΕΡΑΤΙΑΣ ΒΟΝΙΤΣΗΣ

Όρθρος – Αρχιερατική Θεία Λειτουργία – Χειροτονία Πρεσβυτέρου