Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

20 + 1 χρόνια μετά: Γεράσιμος Πρεβεζιάνος και Απόστολος Παπαχρήστος

Εκδήλωση τιμής και μνήμης διοργάνωσε η Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς, αφιερωμένη στους αειμνήστους Μαΐστορες και Διδασκάλους της Ψαλτικής Τέχνης Γεράσιμο Πρεβεζιάνο (†1994) και Απόστολο Παπαχρήστο (†2013).
Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ο Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσσού αρχιμ. Χρυσόστομος, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου κ. Νικόλαος Γκρίζης και κ. Μαρία Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος μαθητών, συνεργατών και φίλων των δύο διδασκάλων.
Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στον Γεράσιμο Πρεβεζιάνο, του οποίου εφέτος συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του (8 Οκτωβρίου 1994).
Για τον αείμνηστο Γεράσιμο μίλησε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Θεόκλητος Λεγάτος, ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και Φαλήρου. Ακολούθως η Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου, υπό την Διεύθυνση του κ. Ανδρέα Λανάρα απέδωσε μελωδήματα του αειμνήστου Γερασίμου Πρεβεζιάνου.
Ο π. Θεόκλητος, που ως ιεροκήρυξ τότε της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου και Στράτου συνεργάστηκε στενά μαζί του μέχρι τον πρόωρο θάνατο του, αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά του αειμνήστου, στην αγάπη του για την Βυζαντινή Μουσική, στην αγάπη του προς τον Θεό, τους Αγίους και ιδιαιτέρως προς την Κυρία Θεοτόκο, στην οποία αφιέρωσε πολλές μουσικές συνθέσεις και ψαλτοτράγουδα. Επίσης τόνισε τις συντονισμένες προσπάθειες και τον αγώνα που κατέβαλλε για την ίδρυση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Αγρινίου «ΔΑΥΙΔ Ο ΨΑΛΜΩΔΟΣ» και για την αναγνώριση της Σχολής από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ιδιαιτέρως επεσήμανε την αγάπη και το θαυμασμό που έτρεφαν στο πρόσωπο του οι πολλοί μαθητές του, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή φοίτησαν στη Σχολή και συμμετείχαν στην Πειραματική Χορωδία που ο ίδιος δημιούργησε και η οποία διακρίθηκε σε όλα τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που συμμετείχε.
Στο δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως, που ήταν αφιερωμένο στον Απόστολο Παπαχρήστο, του οποίου εφέτος συμπληρώθηκε 1 χρόνος από τον θάνατο του (6 Οκτωβρίου 2013), μίλησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος. Κατόπιν η Βυζαντινή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του κ. Νεκταρίου Δροσοπαναγιώτη απέδωσε μουσικές συνθέσεις του αειμνήστου Αποστόλου Παπαχρήστου.
Ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού τονίζοντας ιδιαιτέρως τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε τα τάλαντα με τα οποία τον προίκισε το Πανάγιο Πνεύμα. Ανέφερε επίσης ότι ο σταυρός της τυφλώσεως, δοκιμασία που αγόγγυστα υπέμεινε σε ολόκληρη την ζωή του, δεν στάθηκε ικανός να ανακόψει την φιλομάθεια και την δίψα του για την προσφορά και την ιεραποστολή. Ο αείμνηστος υπήρξε ένα πρόσωπο που απολάμβανε μιας ευρύτερης εκκλησιαστικής και κοινωνικής αποδοχής για το σημαντικό έργο που ολοπρόθυμα και με πολύ ζήλο επιτελούσε και για την αυθεντική αγάπη του στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκτός από τη συνεπή διακονία του στο ιερό αναλόγιο, ιδιαίτερη υπήρξε η ενασχόλησή του με την λειτουργική τάξη και το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καρπός της οποίας υπήρξε η από το έτος 1996 έκδοση της Τυπικής Διατάξεως των Ιερών Ακολουθιών. Ο μακαριστός Απόστολος συμμετείχε ως μέλος, επί μια πενταετία, στη Συνοδική Υποεπιτροπή επί της εκδόσεως των «Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος», και στην Επιτροπή Εκδόσεως των Διπτύχων της Ιεράς Μονής Σινά. Επίσης διακρίθηκε και ως υμνογράφος ιερών ακολουθιών και συγγραφέας μουσικών και υμνογραφικών βιβλίων.
Στο τρίτο μέρος της εκδηλώσεως προβλήθηκε DVD με ξεχωριστές στιγμές από τη ζωή και των δύο ιεροψαλτών.
Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, ανέφερε ότι οι δύο πρωτοψάλτες, μένοντας πιστοί τηρητές των πατρώων εκκλησιαστικών παραδόσεων και εκφραστές της πατερικής ορθοδοξίας, αποτέλεσαν ένα πνευματικό ανάχωμα στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως και του οικουμενισμού και τόνισε ότι η μίμηση του παραδείγματος τους αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής που μπορούμε να αποτίσουμε στη μνήμη τους.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πειραιώς για την παρουσία του, καθώς και όλους όσους κατέκλεισαν την αίθουσα της εκδηλώσεως για να τιμήσουν την μνήμη τόσο του σαρκικού αδελφού του Αποστόλου Παπαχρήστου, όσο και του αγαπητού Γερασίμου Πρεβεζιάνου, των δύο αυτών μεγάλων προσωπικοτήτων του Αγρινίου. Επίσης ευχαρίστησε την Ιερά Μονή Μυρτιάς και όσους ετοίμασαν και παρουσίασαν την συγκινητική αυτή εκδήλωση μνήμης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου