Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο Μέγα Δένδρο Αιτωλίας.

Η γενέτειρά του τιμά τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου ξεκίνησαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Ισαποστόλου και Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στην ομώνυμη Ιερά Μονή Μεγάλου Δένδρου Θέρμου Αιτωλίας, γενέτειρα του Αγίου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, έφτασε στις 19:00 το απόγευμα στην γενέτειρα του Αγίου Κοσμά, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του και αποδόθηκαν οι προβλεπόμενες τιμές στην είσοδο της Ιεράς Μονής, παρουσία των Αρχών, εκπροσώπων και φορέων της ευρύτερης περιοχής.

Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η χαρμόσυνη συνάντηση και η προσωπική επικοινωνία με τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας είναι πάντα για τον κάθε Έλληνα και ορθόδοξο πιστό μια στιγμή διαχρονικά ανεξίτηλη στην μνήμη του, με ουσιαστική και συμβολική αξία, μια θρησκευτική εμπειρία που μετατρέπεται σε στήριγμα ψυχής, ιδιαιτέρως δε στις ημέρες εσωτερικού αγώνα και κοινωνικής ευθύνης που διανύουμε».
Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την πρόσκληση να παραβρεθεί στον «ιστορικό τόπο, όπου γεννήθηκε και δραστηριοποιήθηκε ο Άγιος Κοσμάς, εκείνος που προετοίμασε την ελευθερία και αγάπησε τον Έλληνα μέσα από την καρδιά του και οδήγησε όποιον τον άκουγε στον ελληνισμό και στον χριστιανισμό».
Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Δήμαρχο Θέρμου, αλλά και όλους τους πιστούς για την θερμή υποδοχή, έκανε λόγο για την συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας και υπογράμμισε πως σκοπός και των δύο είναι η εξυπηρέτηση και η καλλιέργεια των ανθρώπων. «Εκ των πραγμάτων καλούμαστε, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, να εργαζόμαστε από κοινού. Ο Άγιος Κοσμάς με τις διδαχές του μας λέει πως ό,τι και αν αποκτήσετε, αν δεν έχετε Χριστό μέσα σας μην περιμένετε αποτέλεσμα».
Αναφερόμενος επίσης στις διαφορές και στις ομοιότητες που έχει η σημερινή εποχή με την εποχή στην οποία έζησε ο Άγιος Κοσμάς και επεσήμανε ότι «ο Άγιος ήθελε στην καρδιά του κάθε ανθρώπου να φυτρώσει την αγάπη του Χριστού και αυτό προσπαθούμε όλοι οι Ιεράρχες και οι κληρικοί, να κάνουμε πραγματικότητα τη διδασκαλία του Αγίου».
Τέλος ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι τα προβλήματα της εποχής και η απομάκρυνση των ανθρώπων από τον Θεό οφείλονται και στις ξένες ιδέες. «Αυτό που χρειάζεται είναι η μετάνοια» είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως «λέγοντας μετάνοια εννοούμε την αλλαγή τρόπου εσωτερικής σκέψης, την αλλαγή μυαλού. Η ιστορία, άλλωστε, δείχνει ότι η μετάνοια έχει σώσει πολλές φορές αυτό το Γένος».
Κατόπιν, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Κατά την προσφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του, τονίζοντας ότι «εφέτος οι εορτές του Αγίου μας είναι λαμπρότερες και επιφανέστερες γιατί προΐσταται ο Πρώτος της Ελλαδικής Εκκλησίας. Προΐστασθε Σεις Μακαριώτατε, εδώ στην Ιερά Μονή του Αγίου μας, στον αγιασμένο τόπο της ιδιαιτέρας του πατρίδος. Εδώ, σε αυτή την αγιοτόκο περιοχή, στο «Απόκουρο», όπως την ονομάζει ο Άγιος Κοσμάς. 

Ο Άγιός μας, ζώντας μέσα στο χειροπιαστό σκοτάδι, μέσα στη σκληρή δουλεία, στην γραμματική αμάθεια και εξαθλίωσι, γεννήθηκε μέσα του το «σκουλήκι», όπως λέει ο ίδιος, της αγάπης, της θυσίας, της προσφοράς στο δούλο Γένος και στους σκλάβους αδελφούς. Κι έφυγε από εδώ στην ηλικία των είκοσι ετών για να σπουδάση στην περίφημη Αθωνιάδα Ακαδημία. Να καθαρθή και να αγγελοποιηθή στην Ιερά Μονή Φιλοθέου. Να ετοιμαστή για να ανοίξη τις φτερούγες της ιεραποστολής και να πετάξη σε όλη τη σκλαβωμένη Πατρίδα. Να χύση τέλος το αίμα του για την αγάπη του Χριστού».
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Κοσμά και στους αγώνες που έκανε για να διατηρηθεί η ελληνορθόδοξη ταυτότητα του Γένους μας. Επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη να παραμείνουμε σταθεροί και πιστοί στις παραδόσεις που παραλάβαμε από τους Πατέρες μας, κάτι το οποίο μας παραδίδει και ο Άγιος Κοσμάς μέσα από τις Διδαχές του.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου