Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία του ιερομονάχου Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου στη Σχολή Γονέων στο Αγρίνιο

Bράβευση του Μαθητικού Διαγωνισμού
για τον Άγιο Κοσμά.

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Παπαστρατείου Μεγάρου της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο αγιορείτη ιερομόναχο π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη, υμνογράφο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.
Κατά την ανάπτυξη του θέματος «Σύμμορφοι τῷ Χριστῷ», ο π. Αθανάσιος αναφέρθηκε στο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου και στις προεκτάσεις που λαμβάνει στην σωτηρία και την θέωση του ανθρώπου. Με τη γλαφυρότητα και την αμεσότητα που τον διακρίνει ανέλυσε περιστατικά που έζησε στο Περιβόλι της Παναγιάς και σημαντικά γεγονότα από τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, μεταφέροντας έτσι την εκκλησιαστική εμπειρία της Αγιορείτικης Παραδόσεως.
Ακολούθησε η καθιερωμένη συζήτηση, την οποία συντόνισε η εκπαιδευτικός Θεολόγος κα Βασιλική Καντάνη, όπου ο ομιλητής απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι και αφορούσαν θέματα διαπαιδαγώγησης των παιδιών και άλλα επίκαιρα οικογενειακά και κοινωνικά ζητήματα.
Το δεύτερο μέρος της εκδηλώσεως, που επιμελήθηκε και συντόνισε ο Θεολόγος - πρώην Λυκειάρχης κ. Φώτιος Μάλαινος, περιλάμβανε την απονομή των βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν κατά τον μαθητικό διαγωνισμό για την συμπλήρωση 300 ετών από την γέννηση του ιερομάρτυρος και ισαποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (1714-2014).
Ο μαθητικός διαγωνισμός που είχε διοργανώσει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας σε συνεργασία με την Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοκακαρνανίας, απευθυνόταν στους μαθητές των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Περιλάμβανε τρεις τομείς με αντίστοιχες βραβεύσεις.  
Α. Οι μαθητές Γυμνασίου κλήθηκαν να παρουσιάσουν δοκίμιο (έκθεση) με θέμα: «Η πολύπλευρη προσφορά του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού προς το υπόδουλο Ελληνικό Γένος». Η κατηγορία περιλάμβανε τρία χρηματικά βραβεία:
Το 1ο βραβείο των 300€, μοιράστηκαν οι μαθητές Ειρήνη Ντελή και Άγγελος Φούντας από το Γυμνάσιο Αιτωλικού. Το 2ο βραβείο των 200€ μοιράστηκαν οι μαθήτριες Ιωάννα – Αναστασία Κούρου, από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και Αγγελική Μπανιά από το ιδιωτικό Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων Πάνου. Το 3ο βραβείο των 100€ απονεμήθηκε στην Πατρούλα Τριάντη -  Σουλιώτη, από το 2ο Γυμνάσιο Αγρινίου.
Β. Οι μαθητές Λυκείου κλήθηκαν να συνθέσουν δοκίμιο (έκθεση) με θέμα: «Επίκαιρα μηνύματα από τη ζωή και το έργο του Ιερομάρτυρα και Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά Αιτωλού». Και αυτή η κατηγορία περιλάμβανε τρία αντίστοιχα χρηματικά βραβεία: 
Το 1ο βραβείο (300 €) απονεμήθηκε στην μαθήτρια Νεκταρία Καντάνη από το 3ο ΓΕΛ Αγρινίου. Το 2ο βραβείο (200 €) μοιράστηκαν οι μαθήτριες Μαρία Πιτσίκου από το ΕΠΑΛ Κατοχής, Καλλιρόη Προύντζου από το 1ο ΓΕΛ Αγρινίου και Χριστίνα Ρήγα από το 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου. Το 3ο βραβείο (100 €) μοιράστηκαν οι μαθητές Κωνσταντίνος Δεληγιάννης από το 1ο ΓΕΛ Αγρινίου, Δέσποινα Μπεσίρη από το ΓΕΛ Γαβαλούς, Όλγα Παναγιωτοπούλου από το 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου, Θεοδώρα Παπούλια από το 5ο ΓΕΛ Αγρινίου και Δήμητρα Σουρούνη από το 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου.
Γ. Μια τρίτη κατηγορία για τους μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων ήταν η συγγραφή διηγήματος ή η σύνθεση ποιήματος, με περιεχόμενο γύρω από το πρόσωπο και το έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Το καλύτερο διήγημα βραβεύτηκε με το χρηματικό ποσό των 200 €, το οποίο μοιράστηκαν οι μαθήτριες Θεοδώρα Μποτσίβαλη από το Γυμνάσιο Αιτωλικού και Πηνελόπη Τόντου από το 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου. Το καλύτερο ποίημα βραβεύτηκε με το χρηματικό ποσό των 200 € που έλαβε η μαθήτρια Όλγα Παναγιωτοπούλου από το 2ο ΓΕΛ Μεσολογγίου.
Τα χρηματικά βραβεία μαζί με τους αναμνηστικούς παπύρους και ένα Λεύκωμα για τον Άγιο Κοσμά, από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, απένειμαν στους μαθητές, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Πανοσιολογιώτατος π. Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης και ο Προϊστάμενος της Β/θμίου Εκπαιδεύσεως κ. Σπυρίδων Παπαθανασίου.
Επίσης στους εκπαιδευτικούς που διόρθωσαν τα κείμενα των παιδιών και την οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού, ο Σεβασμιώτατος απένειμε το Λεύκωμα «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» των εκδόσεων της Ι. Μητροπόλεώς μας και μια προσωπική ευχαριστήριο επιστολή για την συμβολή τους στην όλη διοργάνωση και διεκπεραίωση του μαθητικού διαγωνισμού.
Κλείνοντας την όλη εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε πρώτα τον π. Αθανάσιο για την τόσο εποικοδομητική ομιλία του και τις σοφές του επισημάνσεις. Επίσης τον ευχαρίστησε για τον κόπο του να έρθει από το Άγιο Όρος, καλώντας τον να έρχεται συχνότερα στην Ι. Μητρόπολη, γιατί η παρουσία του και η εμπειρία του αναπαύουν τους ανθρώπους που συμμετέχουν στις συνάξεις της Σχολής Γονέων.
Τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, αναφερόμενος στο μαθητικό διαγωνισμό για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο της Β/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Αιτωλοκακαρνανίας κ. Σπυρίδωνα Παπαθανασίου, την οργανωτική επιτροπή, τους διορθωτές των γραπτών και όσους συνείργησαν στην άρτια διοργάνωση και διεκπεραίωση του διαγωνισμού. Κυρίως όμως ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και ασχολήθηκαν με το πρόσωπο του ισαποστόλου Αγίου Κοσμά, τονίζοντας ότι θα έχουν πάντα ευλογία και πρόοδο στη ζωή τους επικαλούμενοι τις πρεσβείες του μεγάλου τοπικού μας Αγίου.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου