Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Αγρίνιο - Λιτανεία Αγίου μάρτυρος Χριστοφόρου -


Με την ακολουθία του αρχιερατικού Εσπερινού και την Λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του Αγίου, κορυφώθηκαν σήμερα το απόγευμα στο Αγρίνιο οι λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Πολιούχου της πόλεως, Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
Κατά τον Εσπερινό, που τελέσθηκε στον περικαλλή και μεγαλοπρεπή νέο Ιερό Ναό του Αγίου, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και του ιερού λειψάνου του αγίου Χριστοφόρου στους δρόμους της πόλεως του Αγρινίου, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου, Ιωαννίνων κ. Μαξίμου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.
Στην κεντρική πλατεία τελέσθηκε η αρτοκλασία και μίλησε στο πλήθος του πιστού λαού ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος. Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει σήμερα να ονομάζεται και να είναι κανείς χριστιανός και μάλιστα ορθόδοξος, τονίζοντας πως «από τη στιγμή που βαπτισθήκαμε στο όνομα της Αγίας Τριάδος, γίναμε μέλη του σώματος του Χριστού, ενταχθήκαμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ονομαζόμαστε Χριστιανοί. Η προσηγορία Χριστιανός προσδιορίζει εκείνους που φέρουν τον Χριστό μέσα τους, που πιστεύουν στο Χριστό, ως Σωτήρα και Λυτρωτή. Το όνομα Χριστιανός είναι από τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες, συνώνυμο του ήθους και του πολιτισμού. Είναι το κοινό όνομα των παιδιών του Θεού και Αδελφών του Χριστού. Το πιο σπουδαίο, το πιο τιμητικό, ιερό όνομα που δόθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία».
«Όταν ερωτούσαν τους Μάρτυρες, ποιό ήταν το όνομά τους, ή ποιά η πατρίδα τους, εκείνοι απαντούσαν: Είμαι Χριστιανός. Κι αυτό αρκούσε, τα έλεγε όλα! Θεωρούσαν ύψιστη τιμή να ονομάζονται και να είναι Χριστιανοί» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, ενώ αναφερόμενος στον Άγιο Χριστοφόρο είπε: «Τιμώντας σήμερα τον Άγιο Χριστοφόρο, τιμάμε την κλήση μας στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Τιμάμε την Ορθόδοξη Πίστη μας. Την μόνη πίστη που σώζει, την πίστη που θαυματουργεί, την πίστη που χαρίζει ζωή και σωτηρία, την πίστη ότι ο Αναστάς Κύριός μας, αληθινά είναι μαζί μας έως της συντελείας του αιώνος, όπως ο Ίδιος μας διαβεβαίωσε. Η παρουσία Του γίνεται ἀντληπτή μέσα ἀπό τη ζωή τῶν Ἁγίων».
Τέλος, ο Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, αναφερόμενος στην πάνδημη συμμετοχή των πιστών, είπε: «Εντυπωσιασμένος από την λαοθάλασσα, που αποδεικνύει ότι αγαπάτε, σέβεστε και ευλαβείστε τον Άγιο Χριστοφόρο, θα ήθελα να καλέσω όλους σας να ενισχύσουμε αυτή την αγάπη και την πίστη μας στον Ιησού Χριστό και στους Αγίους μας: Να μην ξεχνάμε, όλοι μαζί ενωμένοι κάτω από την σκέπη της Αγίας Εκκλησίας μας, ότι είμαστε Ορθόδοξοι Έλληνες Χριστιανοί».


Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους αγίους αρχιερείς για την παρουσία τους στον εορτασμό του πολιούχου του Αγρινίου και συνεχάρη, όλους τους ιερείς και τους εκπροσώπους των αρχών της περιοχής για τη συμμετοχή τους, το εκκλ/κό συμβούλιο και τους εφημερίους του Ιερού Ναού, αλλά και όσους συνετέλεσαν στην οργάνωση της πανηγύρεως. Τέλος συνεχάρη το πλήθος των πιστών για την πάνδημη συμμετοχή τους στις λατρευτικές εκδηλώσεις, τονίζοντας πως «αυτή η παρουσία τόσο πλήθους λαού σήμερα, αποδεικνύει:  ότι ο Χριστός είναι ριζωμένος μέσα στην καρδιά μας, αυτή η παρουσία σας εδώ ομολογεί ότι ”ουκ έστι εν ουδενί άλλω η σωτηρία”… Ότι αυτή η Πατρίδα μας δεν θα σωθεί με τίποτε άλλο, παρά όταν σκύψει ταπεινά και εν επιγνώσει δεχθεί το μήνυμα του Ευαγγελίου, του Εσταυρωμένου, του Αναστάντος Κυρίου. Οφείλω προσωπικά να ευχαριστήσω σήμερα όλους σας ιδιαιτέρως, άρχοντες και αρχομένους, γιατί δώσατε τη μαρτυρία της πίστεως, της αγάπης σας προς τον Άγιο Χριστοφόρο, και ζήσαμε όλοι μας ένα πνευματικό πανηγύρι».
 Κατά την ιερά λιτάνευση, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου, συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Βαρεμένος, οι Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας κα Σταρακά και κ. Λύρος, Βουλευτές και πολιτευτές του Νομού, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων της πόλεως, εκπρόσωποι πολιτιστικών, λαογραφικών συλλόγων και φορέων..

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν και στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου στο δασύλλιο του Αγρινίου, όπου βρίσκεται και ο τάφος του μακαριστού κτήτορος του περικαλλούς νέου Ναού αρχιμ. Αποστόλου Φαφούτη, με τη συμμετοχή πλήθους κατοίκων της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής. 
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου