Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μητροπολίτης Κοσμάς: «Οφείλουμε να διατρανώνουμε τη φωνή μας, να ζούμε την Παράδοσή μας και την Ορθοδοξία μας»

Η Σύναξη πάντων των Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων


Στον πανηγυρίζοντα μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Αγρίνιο, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά από το πλήθος των πιστών, εορτάσθηκε η «Σύναξη πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία διαλαμψάντων Αγίων», που τιμάται κάθε χρόνο την Στ’ Κυριακή από του Πάσχα – Κυριακή του Τυφλού, κατόπιν  αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου.
Στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης μεταφέρθηκαν και εκτέθηκαν προς προσκύνηση ιερά λείψανα των τοπικών Αγίων:  Ιωάννου του εν Βραχωρίω, Ανδρέου του Ερημίτου και Ιακώβου του εν Δερβεκίστη.
Στην ακολουθία του Όρθρου και στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Παύλος Ντανάς, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην ιερά πανήγυρι, τονίζοντας την προσφορά των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όσο και στον εορτασμό της Συνάξεως πάντων των εν Αιτωλία και Ακαρνανία Αγίων. Επεσήμανε την προσφορά των Αγίων στην ζωή της τοπικής Εκκλησίας, ευχόμενος «οι Άγιοι να γίνουν τα πρότυπά μας, να γίνουν φώτα πνευματικά και οδηγητικά, να είναι εκείνοι οι οποίοι θα σκεπάζουν και θα χαριτώνουν τη ζωή μας».


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, κατά το σύντομο μήνυμά του στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη μεγάλη προσέλευση των πιστών, τονίζοντας ότι «θα έπρεπε όλοι εκείνοι που πολεμούν την πίστη και την ορθοδοξία να βρίσκονται σήμερα στον εορτάζοντα αυτόν Ιερό Ναό, για να δουν την κοσμοπλημύρα των πιστών ορθοδόξων Χριστιανών και να πάρουν την απάντηση ποιός είναι ο Χριστός και ποιοί είναι οι Άγιοί μας». Συνεχάρη τους πιστούς για την παρουσία τους, ενώ τους προέτρεψε να γνωρίσουν και να τιμούν ιδιαιτέρως τους προστάτες τοπικούς Αγίους, που είναι οι μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού και που καθαγίασαν με τους ασκητικούς αγώνες, τα δάκρυά τους και το μαρτυρικό τους αίμα, την γη της Αιτωλοακαρνανίας.
Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε την Δημοτική αίθουσα δίπλα από τον Ιερό Ναό, όπου ξεναγήθηκε στην Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Ο θρήνος της Τραπεζούντας». Την έκθεση διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημ. Ψαθάς» και περιελάμβανε έργα ζωγραφικής των μελών του συλλόγου.
Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την σημασία που έχουν σήμερα εκείνες οι θυσίες των Ελλήνων Ποντίων. «Στις σημερινές ημέρες μας» είπε, «νομίζω πως, όχι απλώς πρέπει να θυμόμαστε εκείνες τις ημέρες τις δύστυχες και τις αιματοκυλισμένες, αλλά οφείλουμε να διατρανώνουμε τη φωνή μας και να ζούμε όλοι εμείς την παράδοσή μας, την ορθοδοξία μας, γιατί ο Πόντος πολύ μας διδάσκει. Έχουμε σήμερα, νεωτέρους αγίους οι οποίοι είναι από τον Πόντο και δείχνουν πόσο έζησε αυτή η περιοχή την ορθόδοξο γνήσια αλήθεια».
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας για το έργο τους, το οποίο βοηθά σήμερα στην διατήρηση των αξιών και του σεβασμού προς τους προγόνους μας που υπέφεραν, ενώ ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την προσφορά προς την Ιερά Μητρόπολη ενός από τους πίνακες που εικονίζει τον εθνοϊερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσόστομο μαζί με μάρτυρες ιερείς.  Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς είπε:


«Είναι μεγάλη τιμή, όχι γιατί μας προσφέρετε έναν σπουδαιότατο πίνακα αλλά γιατί υπάρχετε εσείς σε αυτόν τον τόπο που κρατάτε μέσα σας την Παράδοση. Και δεν θυμάστε απλώς την Γενοκτονία του Πόντου, αλλά την βιώνετε. Ήταν το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε και το οποίο ύψωσε βέβαια τον Ελληνισμό και τους αδελφούς Ποντίους, αλλά κατέβασε τόσο χαμηλά εκείνους που τα δημιούργησαν.
»Μπροστά μας βλέπουμε τον άγιο Χρυσόστομο Μητροπολίτη Σμύρνης ο οποίος κατακρεουργήθηκε από τους “φίλους μας” τους οποίους εμείς αγκαλιάζουμε σήμερα. Δεν μισούμε κανέναν, αλλά δεν θα προδώσουμε την πίστη μας και την πατρίδα μας… Το αίμα μας θα δώσουμε όταν χρειαστεί και την πατρίδα μας δεν θα την προδώσουμε. Εμείς έτσι μεγαλώσαμε κι έτσι μάθαμε να ζούμε. Ως χριστιανοί και Έλληνες. Γι΄ αυτό παρακαλώ πολύ ας κρατήσουμε και ας δίνουμε την μαρτυρία.
»Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους σας, και να σας συγχαρώ, και να ευχηθώ, όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη διέλυσαν την ειδωλολατρία και διέδωσαν την αλήθεια του Χριστού, έτσι κι εμείς να ζωντανέψουμε όλοι μας, κληρικοί και λαϊκοί, να μεταδώσουμε στους νεωτέρους αυτά τα ιδανικά που κράτησαν με θυσίες οι Πόντιοι αδελφοί μας, και να μην τα προδώσουμε». 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου