Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Εναρκτήρια Ομιλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β' στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας (12-10-2009)


Σεβασμιώτατοι και εν Χριστώ αδελφοί,

Ευχαριστούμε τον εν Τριάδι Άγιον Θεόν μας, που για μια ακόμη φορά μας αξιώνει να συναχθούμε στο όνομά Του στον χώρο αυτό και να ασχοληθούμε στο μέτρο του δυνατού και συγχρόνως με την χάρι Του να αποφασίσουμε για θέματα σοβαρά και να αναζητήσουμε τους τρόπους και τα μέσα, που θα συντελέσουν ευεργετικά στην διακονία της Βασιλείας Του. Όλους και τον καθένα χωριστά μας συνέχει η αγάπη, το ενδιαφέρον και η αγωνία για την διακονίαν αυτήν.

Επιτρέψτε μου με το θάρρος που μου δίνουν η εμπειρία σαράντα δύο χρόνων ποιμαντικής προσπάθειας και η ευθυνοφόρος σημερινή θέσις μου, να χαράξω στην αγάπη σας και στην υπομονή σας σκέψεις, προβληματισμούς και προτάσεις, σε μια εποχή δύσκολη για την κοινωνία μας γενικώτερα και για την Εκκλησία μας.

Πάντοτε με ενισχύει ο λόγος του Κυρίου, η υπόσχεσίς Του: "και επί ταύτη τη πέτρα οικοδομήσω μου την Εκκλησίαν, και πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής" (Ματθ. 16, 18), αλλά με προβληματίζει το νόημα και η συνέπεια της επισημάνσεώς Του: "πλην ο υιός του ανθρώπου ελθών άρα ευρήσει την πίστιν επί της γης;" (Λουκ. 18, 8) και ακόμη "και τον αμπελώνα εκδώσεται άλλοις γεωργοίς, οίτινες αποδώσουσιν αυτώ τους καρπούς εν τοις καιροίς αυτών" (Ματθ. 21, 41).

Θα τολμούσα να ονομάσω τις προτάσεις αυτές που ξεκινούν από τις επιλογές των προταθέντων από υμάς θεμάτων υπό της Δ.Ι.Σ. άξονες της σημερινής ποιμαντικής αποστολής.

α. Είναι εμφανής πλέον και στην χώρα μας η τάσις και η επιδίωξις ωρισμένων κύκλων για αποχριστιανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας και η αποξένωσις αυτής από τις γνήσιες παραδόσεις της.

Οι απέναντί μας δεν είναι πλέον έξω και μακρυά μας. Είναι εντός των τειχών μας. Έτσι ο επανευαγγελισμός του λαού μας γίνεται προτεραιότης. Θα ήταν αδικία αν δεν υποστηρίζαμε, ότι πολλά έγιναν και γίνονται στον τομέα αυτό. Είναι όμως ανάγκη να γίνουν περισσότερα και μεθοδικώτερα.

Η Δ.Ι.Σ. επέλεξε δύο θέματα με το αντικείμενο αυτό.

α) το θέμα: "Τρόποι κατηχήσεως του πληρώματος της Εκκλησίας" και
β) "Ενδογενή και Εξωγενή Προβλήματα της Ιερατικής διακονίας στη σημερινή κοινωνία".

Το πρώτο θα εισηγηθή ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας και το δεύτερο ο Σεβ. Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Στόχος μας είναι όχι η αύξησις της βιβλιογραφίας η να πάρουν οι εισηγήσεις μια θέση στη Βιβλιοθήκη μας, αλλά πως τα συμπεράσματα και οι προτάσεις θα υλοποιηθούν.

β. Η εκκλησιαστική μας πραγματικότητα έχει δείξει, ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπον διοργανώσεως και διοικήσεως των εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, με γνώμονα πάντοτε τους ιερούς κανόνες, την γνήσια παράδοσή μας, τις εμπειρίες μας και τις κείμενες διατάξεις "δίχα έξωθεν επεμβάσεων". Πρέπει μέσα στο πνεύμα αυτό να τολμήσουμε διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν καταστή αναγκαίες. Καιρός να μελετηθή μετά πολλής προσοχής, συνέσεως και διακρίσεως η αλλαγή προς το καλύτερο του τρόπου εκλογής των Αρχιερέων.

- Η εισήγησις του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου κ. Ιεροθέου με θέμα: "Η λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος" πιστεύουμε, ότι θα μας δώσει υλικό πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε.

- Το Συνοδικό Πολίτευμα διοικήσεως της Εκκλησίας είναι το Α και το Ω της εκκλησιαστικής ποιμαντικής μας πορείας. Χρειάζεται όμως πολύς κόπος και αγαθή προαίρεσις απ' όλους μας για την συναντίληψη και οριοθέτηση του μεγάλου αυτού δώρου που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας.

- Στην περίπτωσή μας θα πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθή η ελλειμματική προσφορά στο κεφάλαιο αυτό των Συνοδικών Επιτροπών μας, πολλές από τις οποίες είναι ανενεργείς και άλλες αλληλοεπικαλύπτονται. Ο τρόπος λειτουργίας των, η ουσιαστική προετοιμασία των θεμάτων για την Δ.Ι.Σ. και εν συνεχεία την Ι.Σ.Ι. πρέπει να είναι η τροφή της συνοδικής διοικήσεως. Επί του θέματος αυτού πιστεύω ότι θα ακουστούν ουσιαστικές προτάσεις.

γ. Ο νόμος περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων μετά τόσες δεκαετίες είναι φυσικό να χρειάζεται διακριτικές επεμβάσεις και εκκαθαρίσεις.
Ακόμη η διάταξις της παραγράφου 8 (περί διαθεσιμότητος Μητροπολιτών) του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 "Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος" πρέπει να καταργηθεί και έως τότε με απόφαση της Ιεραρχίας να μην εφαρμοσθή. Την εισήγηση για τα δύο αυτά θέματα θα αναπτύξει ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος εγκρατής και περί αυτά.

δ. Η εκκλησιαστική περιουσία πάντοτε και παλαιότερα και σήμερα έχει καταντήσει ένα προσφιλές θέμα για λαϊκισμό, προπαγάνδα και σκοπιμότητες.

Για το θέμα αυτό θα κάνει λόγο η ταπεινότης μου που θα αναφερθή στην Ιστορία του και θα θέσει μια καινούργια προσωπική άποψη.

Στο ίδιο θέμα θα αναφερθή ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, το οποίο θα αναπτύξει με την εισήγησή του: "Η σημερινή κατάσταση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας".

ε. Ένα μικρό δείγμα μιας μεγάλης εργασίας-διακονίας της Εκκλησίας μας προς την ελληνική κοινωνία θα παρουσιάσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος με την εισήγησή του: "Εικόνα του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Εκκλησίας σήμερα". Και τούτο όχι προς έπαινον αλλά προς ενημέρωσιν των καλοπροαίρετων αδελφών μας και όλων εκείνων που εμφανώς η αφανώς ενισχύουν τα έργα της αγάπης και προς απάντησιν εις εκείνους που πεισματικά αρνούνται η πολεμούν το προνοιακό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

στ. Η εισήγησις του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου με θέμα: "Αποτέφρωση Νεκρών. Πρόκληση ποιμαντικής ευθύνης και μαρτυρίας" θα μας φέρει ενώπιον μιας νέας πραγματικότητος και θα συζητήσουμε το πλήθος των νέων προβλημάτων που αναφύονται στην κοινωνία μας από την διακίνησιν ιδεών και του πλήθους των ανθρώπων από τόπου εις τόπον.

ζ. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός θα αναπτύξει το θέμα: "Περί των βοηθών Επισκόπων κατά τον νόμον 1951/1991". Η απόφασις της Επιτροπής επί των Νομοκανονικών υποθέσεων περί της κανονικότητος του θεσμού, η νομιμότης, το όριον ηλικίας των αιτούντων Μητροπολιτών, οι ποιμαντικές ανάγκες των επαρχιών των καλύπτουν τις προϋποθέσεις περί εκλογής βοηθών Επισκόπων και ικανοποίησιν του αιτήματός των.

η. Ακόμη υπάρχει η υποχρέωσις υλοποιήσεως ειλημμένης συνοδικής αποφάσεως περί συζητήσεως της "λήψεως αποφάσεως δια την άρσιν του επιτιμίου της ακοινωνησίας του Σεβ. Μητροπολίτου από Αττικής κ. Νικοδήμου". Την εισήγησιν θα κάνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.

Τέλος υπάρχουν θέματα υπηρεσιακά, Κανονισμοί και τροποποιήσεις Κανονισμών, τα κείμενα των οποίων σας έχουν αποσταλή προς μελέτην και προετοιμασίαν.

Για τους Κανονισμούς που έχουν σχέσιν με τις υπηρεσίες της Ε.Κ.Υ.Ο. την εισήγησιν θα κάνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος.

Τα υπόλοιπα εξήντα (60) περίπου θέματα που εστάλησαν από όλους σας προς την Δ.Ι.Σ. θα κατανεμηθούν στις αρμόδιες συνοδικές επιτροπές προς μελέτην για προώθησιν εις την Δ.Ι.Σ. και την Ι.Σ.Ι.. Εισηγούμαι να καθιερωθεί και δεύτερη Σύναξη της Ιεραρχίας κατά μήνα Μάρτιο κάθε έτους για να προωθηθούν θέματα που μας αναμένουν.

Σεβασμιώτατοι Αδελφοί,

Το έργο που ανοίγεται μπροστά μας είναι πολύ και βαρύ. Ο όγκος των θεμάτων μεγάλος και "ο άνεμος ενάντιος". Ο Αρχηγός όμως της "ολκάδος" είναι Αυτός που κυβερνά και θα νικήσει.

Είχαν γραφεί οι προηγηθείσες σκέψεις όταν συνέβη η προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Κιλκισίου κυρού Αποστόλου και εν συνεχεία η του μακαριστού Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κυρού Νικηφόρου. Κατά το άρθρον 24 του Ν. 590/1977 "περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος" οφείλουμε να προχωρήσουμε στην πλήρωσιν των κενωθεισών μητροπολιτικών εδρών. Προτείνω τούτο να γίνει σήμερα και εν συνεχεία να προχωρήσουμε κατά το πρόγραμμά μας.

ΠΗΓΗ:
http://www.ecclesia.gr/greek/archbishop/default.asp?cat_id=&id=730&what_main=1&what_sub=22&lang=gr&archbishop_who=2&archbishop_heading=Κείμενα%20-%20Ομιλίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου