Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Κυκλοφόρησε το 23ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Αφιερωμένο στην οικογένεια είναι το νέο τεύχος (23ο τεύχος) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Το ΑΦΙΕΡΩΜΑ που αναφέρεται στην συμβολή και την προσφορά των Σχολών Γονέων στην ανάπτυξη της οικογένειας περιλαμβάνει κείμενα και περιλήψεις ομιλιών που εκφωνήθηκαν στις Σχολές Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Συγκεκριμένα τα κείμενα που περιλαμβάνονται είναι: α) της θεολόγου και υπεύθυνης της Σχολής Γονέων Αγρινίου Βασιλικής Ριζογιάννη – Καντάνη «Οι στόχοι της Σχολής Γονέων και η Οικογένεια», β) του καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Κρουσταλλάκη «Ταξίδι στο μυστικό κόσμο της οικογένειας», γ) του αειμνήστου καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών  Ιωάννη Κορναράκη «Σκοπός και χρησιμότητα της Σχολής Γονέων», δ) της συγγραφέως Ζωής Κανάβα «Μπαμπά, μαμά φιλείς με;», ε) της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μερόπης Σπυροπούλου «Αυτοεικόνα και αυτοεκτίμηση του παιδιού», στ) της πρεσβυτέρας Βαρβάρας Μεταλληνού «Οικογένεια και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού», ζ) της συγγραφέως Γαλάτειας Σουρέλη «Επάγγελμα γονιός», η) του καθηγητού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παύλου Κυριακίδη «Η οικογένεια κατά τον Γέροντα Παΐσιο», θ) του μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου «Οικογένεια, γονείς και παιδιά» και ι) ένα κείμενο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου «Για την οικογένεια και τις Σχολές Γονέων».
Με αφορμή την συμπλήρωση 70 ετών από το θάνατο του μεσολογγίτη ποιητή και λογοτέχνη Κωστή Παλαμά (1943–2013) παρουσιάζεται ένα μικρό αφιέρωμα με δύο κείμενα: α) της φιλολόγου και συγγραφέως Λήδας Παναγιωτοπούλου «Κωστής Παλαμάς, ο υποδόριος» και β) του φιλολόγου Ιωάννου Εμίρη για την κηδεία του Παλαμά κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.
Στην στήλη ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ δημοσιεύεται η ποιμαντορική εγκύκλιος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά για την μεγάλη θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και στην ενότητα ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΑ δημοσιεύεται ένα κείμενο του Θεολόγου Λάμπρου Σκόντζου με τον τίτλο «Οριοθέτηση της Ορθοδοξίας και της αιρέσεως».
Ο αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος γράφει στην στήλη ΣΥΓΧΡΟΝΑ για την μάστιγα των αυτοκτονιών και ο πολιτικός επιστήμονας Κωνσταντίνος Χολέβας στην ενότητα ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΖΩΗ παρουσιάζει ένα άρθρο περί της μεταφράσεως των λειτουργικών κειμένων.
Στην ενότητα ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ γίνεται αναφορά στον μακαριστό πρωτοψάλτη, θεολόγο και μουσικοδιδάσκαλο Απόστολο Παπαχρήστο και στη ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ παρουσιάζονται δύο νέα βιβλία: α) «Οδηγός Προσκυνητών της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς», από τις εκδόσεις της Ιεράς Μονής και β) «Φιλοκαλία των ιερών Νηπτικών» από τις εκδόσεις της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Μπούρας
Το τεύχος περιλαμβάνει ακόμα την ανοιχτή επιστολή – διαμαρτυρία του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά προς τους Βουλευτές του Νομού σχετικά με την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, καθώς και τα μηνύματα του Σεβασμιωτάτου προς τους μαθητές και τις μαθήτριες των δημοτικών, των γυμνασίων, των λυκείων και των κατηχητικών σχολείων με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς.
Τέλος παρατίθενται, όπως πάντα, οι κυριότερες από τις ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ και η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τριετή λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, στη Διακονία Στηρίξεως Γυναικών «Παναγία η Παραμυθία» και στην Στ’ Ιερατική Ημερίδα.

Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση: Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Τ.Κ. 302 00  –  Μεσολόγγι, τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701, Emailagkosmas@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου