Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Κυκλοφόρησε το 25ο τεύχος του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»

Αφιερωμένο στον Προστάτη και Έφορο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Ισαπόστολο Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό είναι το 25ο τεύχος (Ιούνιος 2014) του Περιοδικού «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ», που εκδίδει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Στο αφιέρωμα με τίτλο «Ο Διδάσκαλος του Γένους: Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός 1714 – 2014: Τριακόσια έτη από τη γέννησή του» δημοσιεύονται κείμενα: α) του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου: «Η διδασκαλία και τα θαύματα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού – Αποσπάσματα από την πρώτη βιογραφία του αγίου Κοσμά», β) του μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου: «Πως (ξανά)γνωρίσαμε τον Άγιο Κοσμά», γ) του μακαριστού Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Σεβαστιανού: «Το έργο του Αγίου Κοσμά στη Βόρειο Ήπειρο», δ) του φιλολόγου, ερευνητού και συγγραφέως Κ. Σ. Κώνστα: «Ο Άγιος Κοσμάς και το Εικοσίενα», ε) του μακαριστού αρχιμ. Σωφρονίου Παπακυριακού: «Περί των Διδαχών του Αγίου Κοσμά» και στ) του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου: «Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος είμαι κρεμασμένος».
Στην στήλη εορταστικά ο θεολόγος Ιωάννης Κωστάκης γράφει για την εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού και στην ενότητα ιστορία ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας γράφει για τους παραχαράκτες της ιστορίας του 1821 και για τη στάση όλων μας απέναντι στην ιστορική αλήθεια.
Στην ενότητα βιβλιοπαρουσίαση παρουσιάζονται το τελευταίο βιβλίο του μακαριστού μοναχού Μωυσή του Αγιορείτου με τίτλο «Σύγχρονα Ποιμαντικά Βήματα – Ομιλίες για Ποιμένες και Ποιμενομένους», καθώς και το ανάτυπο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά με τίτλο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός – Ο Απόστολος του Ελληνικού Γένους».
Στην ενότητα εις μνημόσυνον γίνεται αναφορά στους μακαριστούς πρωτοπρεσβυτέρους π. Γεώργιο Χαντζάρα, π. Κωνσταντίνο Τσούφη και π. Πέτρο Νικόλσκυ. Επίσης δημοσιεύονται οι δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας για την κοίμηση του μακαριστού Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη και την κοίμηση του μακαριστού Γέροντος μοναχού Μωυσέως του Αγιορείτου.
Παρατίθενται επίσης οι ποιμαντορικές εγκύκλιοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Κοσμά για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την εορτή του Πάσχα, καθώς και η εγκύκλιος για τη δράση των Μαρτύρων του Ιεχωβά που διαβάστηκε στους Ιερούς Ναούς την Ε’ Κυριακή των Νηστειών.
Τέλος, όπως πάντα, παρατίθενται η επικαιρότητα και οι κυριότερες από τις δραστηριότητες της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσίαση του επετειακού γραμματοσήμου για τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό που εξέδωσαν και κυκλοφόρησαν τα ΕΛ.ΤΑ.
Το περιοδικό «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» κυκλοφορεί σε 3000 αντίτυπα και αποστέλλεται ταχυδρομικώς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όποιος επιθυμεί να γίνει αποδέκτης του περιοδικού μπορεί να επικοινωνήσει με το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη διεύθυνση:
Αρχιεπ. Δαμασκηνού 10  –  Τ.Κ. 302 00  –  Μεσολόγγι
τηλ. 26310 22322 και 26310 22421 – fax: 2631028701

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου