Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Το Αγρίνιο τίμησε τον Πολιούχο του

Με ξεχωριστή λαμπρότητα τιμήθηκε και εφέτος στο Αγρίνιο, η μνήμη του αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, προστάτου και πολιούχου της πόλεως, το διήμερο 8 και 9 Μαΐου. Επίκεντρο των εορτασμών ήταν ο μεγαλοπρεπής νέος Ιερός Ναός του Αγίου Χριστοφόρου. Τις λατρευτικές εκδηλώσεις λάμπρυνε με την παρουσία του η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ο Β’, ενώ συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Γλυφάδας κ. Παύλος και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Συμμετείχε επίσης και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα πανοσιολογιώτατος αρχιμ. Δαμιανός Πάνου.
 
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλαδος κ. κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ.
 
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς προσφωνώντας τον Μακαριώτατο ανέφερε μεταξύ άλλων:
 
« … Στον εφετεινό εορτασμό Μακαριώτατε προστέθηκε και τρίτη αιτία χαράς μεγάλης.
 
Η δική σας προσωπική παρουσία, ο ερχομός σας στην Ιερά Μητρόπολί μας και στο Αγρίνιο, για να προστήτε των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου, μας πλήρωσε από χαρά και αγαλλίασι.
 
Δεν είναι απλό γεγονός για μας το να προΐσταται των ιερών ακολουθιών και μάλιστα της ευχαριστιακής συνάξεως της εορτής, να προσεύχεται για μας και να μας ευλογή ο Πρώτος της Ελλαδικής Εκκλησίας.
 
Είναι δώρο του Θεού για μας η παρουσία σας, οι δεήσεις σας, οι διδαχές σας, οι παραινέσεις σας, η ευλογία σας.
 
Δεχθήτε σας παρακαλούμε τις υιικές και ολόψυχες ευχαριστίες μας για την παρουσία σας, την αγάπη σας την πατρική και απέραντη, για τους πολλούς κόπους και τη θυσία που υποβληθήκατε για μας».
 
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Άγιο Χριστοφόρο και τη σχέση των Αγρινιωτών μαζί του, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι:
 
«Ο Άγιος Χριστοφόρος είναι στενά συνδεδεμένος με την πόλι του Αγρινίου και την ευρυτέρα περιοχή τόσο, που να μη νοείται Αγρίνιο χωρίς Άγιο Χριστοφόρο και κάτοικος του Αγρινίου χωρίς στενή πνευματική σχέσι με τον πολιούχο μας.
 
Ο περικαλλής αυτός Ιερός Ναός δημιούργημα του αγίου Γέροντος του Αγρινίου αειμνήστου πατρός Αποστόλου Φαφούτη, αλλά και ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγίου μας είναι σημεία αναφοράς και καταφυγή για κάθε Αγρινιώτη.
 
Όλοι οι κάτοικοι, ιδιαιτέρως της περιοχής του Αγρινίου, πιστεύουν, αγαπούν, ευλαβούνται τον Άγιο Χριστοφόρο, ζητούν τις πρεσβείες του και την προστασία του και χαίρουν χαρά μεγάλη σήμερα».
 
Αντιφωνώντας ο Μακαριώτατος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πρόσκληση να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων και ανέφερε μεταξύ άλλων:
 
«Μου δώσατε την ευκαιρία και σε εμένα προσωπικώς αλλά και στους αγίους αδελφούς, να οδηγήσουμε ευλαβικά τα βήματα μας, να ασπαστούμε την εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου και να λάβουμε την ευλογία του και την βοήθεια του. Επίσης, να αντικρίσουμε αυτό τον ευλογημένο λαό … Αυτή η συνάντηση μου δίνει μια πληροφορία εσωτερική, ότι ενώ δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ μεταξύ μας, εντούτοις νιώθουμε ζεστά μέσα μας, ότι είμαστε αδέλφια, ότι είμαστε παιδιά της ίδιας οικογένειας … Ακολουθούμε μια πορεία σε μια εποχή δύσκολη, όμως εμείς ξέρουμε και έχουμε διδαχθεί, ούτε πανικός να μας πιάνει, ούτε απελπισία ... Να έχετε θάρρος και ο Θεός, θα μας δυναμώνει πάντοτε».
 
 
Το πρωί της εορτής τελέσθηκε ο Όρθρος και στη συνέχεια η αρχιεπισκοπική θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου. Κατά τη θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Γέρων Μητροπολίτης Ευρίπου κ. Βασίλειος.

Κατά το κήρυγμά του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου Χριστοφόρου, τονίζοντας ότι οι Άγιοι πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Κάνοντας αναφορά δε στην σημερινή εποχή επεσήμανε:

«Χάθηκαν οι αξίες αγαπητοί μου αδελφοί σήμερα, χάθηκαν οι αρχές. Όλοι πρέπει να ξαναβρούμε τις αξίες μας και τις αρχές μας. Αυτά δεν πωλούνται, δεν αγοράζονται από καταστήματα, κερδίζονται μόνο με αίμα και θυσίες … Καλές είναι οι γνωριμίες που έχουμε, άλλα πρέπει να γνωρίσουμε και τον Χριστό για να αλλοιώσει την ψυχής μας».


Στις 12:00’ το μεσημέρι στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αγρινίου, ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Παύλος Μοσχολιός, σε ειδική, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανακήρυξε τον Μακαριώτατο επίτιμο Δημότη του Δήμου Αγρινίου.

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Αθανάσιος Μωραΐτης, ο Δήμαρχος Αγρινίου, οι Βουλευτές του Νομού, ο Διοικητής της Αεροπορίας (132 Σ.Μ.), ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διευθύνσεως Ακαρνανίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών και φορέων, ενώ πλήθος πιστών συμμετείχαν στις ιερές ακολουθίες.

Φωτογραφίες: Βασίλης Μυλωνάς






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου