Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Πρόγραμμα Εορτασμού Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου πολιούχου του Αγρινίου


Δευτέρα  8 Μαΐου 2017

- 19:00’ -

Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. ΜΑΞΙΜΟΥ και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σάμου και Ικαρίας κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ, Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. ΜΑΡΚΟΥ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.


Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.


Τρίτη 9 Μαΐου 2017

- 07:00’ -

Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. ΜΑΡΚΟΥ, Ιωαννίνων κ. ΜΑΞΙΜΟΥ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.


Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου

- 06:30’ -

Μεθέορτος Αρχιερατικός Εσπερινός στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. ΜΑΡΚΟΥ και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σάμου και Ικαρίας κ. ΕΥΣΕΒΙΟΥ, Ιωαννίνων κ. ΜΑΞΙΜΟΥ, και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ.

Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου.



Βίος Αγίου Χριστοφόρου

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστόφορος καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρέπροβος. Ήταν πανύψηλος, δυνατός και πολύ άσχημος στην όψη. Στη διάρκεια ενός πολέμου της φυλής του με τους Ρωμαίους συνελήφθη αιχμάλωτος. Μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια και λόγω των σωματικών του προσόντων εντάχθηκε στις ρωμαϊκές λεγεώνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αντιόχεια μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό, βαπτίστηκε από τον τοπικό επίσκοπο Βαβύλα, τον μετέπειτα ιερομάρτυρα, και έλαβε το όνομα Xριστόφορος ή Χριστοφόρος.

Λίγο μετά τη βάπτισή του, ο Χριστόφορος είδε κάποιους χριστιανούς να κακοποιούνται από ειδωλολάτρες. Υπερασπίστηκε σθεναρά τους ομοδόξους του, αλλά καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος διέταξε τη σύλληψή του. Ένα στρατιωτικό απόσπασμα άρχισε να τον αναζητεί. Μετά από αρκετές ημέρες έρευνας, αποκαμωμένοι και νηστικοί, οι στρατιώτες ανακάλυψαν τον Χριστόφορο, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να γευματίσει με ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Με την προσευχή, ο Χριστόφορος κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει τον λιγοστό άρτο και να χορτάσει όλους τους στρατιώτες. Έκπληκτοι αυτοί για το θαύμα πίστεψαν στον Χριστό.

Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε το γεγονός, συνέλαβε και αποκεφάλισε τους στρατιώτες τού αποσπάσματος, ενώ προσπάθησε με υποσχέσεις και κολακείες να μεταπείσει τον Χριστόφορο. Του έστειλε και δύο γυναίκες ελευθέρων ηθών, την Ακυλίνα και την Καλλινίκη, ελπίζοντας ότι με τα θέλγητρά τους θα τον σαγήνευαν και θα τον παρέσυραν. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά οι δυο γυναίκες έγιναν Χριστιανές, αφού πείστηκαν από τον Χριστόφορο να επανέλθουν στο δρόμο της αρετής. Όταν το πληροφορήθηκε ο Δέκιος εξαγριώθηκε και διέταξε τον αποκεφαλισμό, τόσο του Χριστόφορου, όσο και των δύο γυναικών (251 μ.Χ.). Η μνήμη της Ακυλίνης και της Καλλινίκης συνεορτάζεται με αυτή του Αγίου Χριστόφορου στις 9 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου